Én sem a sikertelenebb fajtához tartozom

2014.01.17. 22:00
„Van néhány tapasztalat, amit szívesen osztanánk meg önökkel. Miért is nem kötünk szövetséget?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor a fiatal vállalkozóknak, mielőtt átadta volna az Év Példaképe pályázat győztesének az ötmillió forinttal járó fődíjat péntek este, a Városligeti Műjégpálya dísztermében.

A pályázatot − amit tavaly májusban indított el a Példakép Alapítvány − olyan 40 év alatti fiatal vállalkozók vehettek részt, akik vállalkozásukkal, „életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak és a fiatal generációnak”. Valentínyi Katalin, az alapítvány alapítója − aki akkor jött rá, hogy nem a saját útját járja, amikor eltört a lába − elmondta, hogy a magyar fiatalok között kevesen vannak, akik képesek a saját lábukra állva önálló vállalkozást indítani. Ezért érdemes a fiatal sikeres vállalkozókat megkeresni, bemutatni, mert azok inspirálhatják őket.

A pályázatra 417-en jelentkeztek egészen különböző szakterületekről, akik közül egy 12 tagú zsűri választott 50 fiatalt, akik közül ezután online szavazással dőlt el, hogy ki lesz az év példaképe. A zsűriben volt például Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely  tulajdonosa, akinek lánya Cserpes Laura énekelt el a díjátadó előtt és után.

A fődíjat Orbán Viktor adta át Dr. Letoha Tamás kutatóorvosnak, aki nagy nemzetközi gyógyszercégeknek végez génterápiás vizsgálatokat. Letoha kifejlesztett egy olyan természetes hatóanyagot, ami az Alzheimer-kórt segít megelőzni. És ezeket a hatóanyagokat olyan alapvető élelmiszerekben próbálják elérhetővé tenni, mint a kenyér vagy a virsli.

Mielőtt azonban Orbán átadta volna a díjat elmondta, meghívásának egyik oka valószínűleg az volt, hogy súlyt adjanak az eseménynek, de hozzátette:

hátha azért hívtak meg mert én is voltam fiatal, ráadásul bizonyos szempontból nem is a sikertelenebb fajtához tartozom. Nekem is van tapasztalatom milyen fiatalon sikeresnek lenni.

Majd elmesélte, hogy, amikor miniszterelnök lett − „35 évesen, ami nem megszokott" − egy NATO-csúcson le akarták zavarni a biztonsági őrök a vörösszőnyegről, mondván, hogy ott majd a miniszterelnökök mennek. Orbán szerint hosszan kellett magyarázni, hogy ő is az.

Ezután elmondta, azért örül ennek a kezdeményezésnek, mert bár úgy tartja a mondás, hogy a rossz példa ragadós, hátha sikerül elérni, hogy a jó példa is az legyen. És annak is örül, hogy ilyen médiafigyelmet kapott ez a dolog, mert „a vállalkozók iránti médiafigyelem terén Magyarország az utolsó helyen áll a régióban". Orbán szerint bár lenne honnan választani mégis azt mutatják a felmérések, hogy a magyar fiatalok 88%-ának nincs példaképe. 

Orbán szerint ez a projekt rácáfol arra a tévképzetre, hogy egy magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres, ahogy arra is, hogy egy vállalkozás csak Budapesten működhet. De még arra a közkeletű vélekedésre is, hogy a vállalkozásra alkalmasabbak lennének a férfiak, mint a nők. Elmondta, hogy nem kell zseniális gondolat, hatalmas felfedezés a sikerhez. Elég egy közepes gondolat, amit következetesen végig kell vinni.

A magyar szellemet ahogy látom, ahogy az én székemből mutatja magát...az én székemből jól látszik, hogy mi magyarok felfedező nép vagyunk, és akkor vagyunk elemünkben, ha szabadon gondolkodhatunk.

Orbán szerint mi magyarok „egymillió ellenálló és szabadságharcos országa vagyunk”. És 1989-ben éppen elemünkben éreztük magunkat. „Az egyetlen esélyünk az volt, hogy szabadon gondolkodjunk.

És ha ebből a logikából nézzük, akkor 2010-ben is elemünkben voltunk” − mondta Orbán, aki hozzátette, hogy a magyarok felismerték, hogy a régi világnak a szabályai, Európa korábbi alapjai érvényüket vesztették és sikertelenségre kárhoztat mindenkit, aki azokat akarja továbbra is követni.

Gondolkodásában egy fiatalos kormány alakult 2010-ben.

− tette még hozzá, aztán gyorsan összefoglalta a kormány siereit: „kitéptük magunkat a túlzott deficit eljárás alól, az államadósság is kisebb, az inflációt pedig már mikroszkóppal kell keresni". Majd hozzátette, hogy 2012-ben az új közbeszerzési törvény miatt 10-ből 8 közbeszerzés hazai kis és középvállalkozás sikerével végződött.

Majd búcsúzóul az Alaptörvény preambulumának Nemzeti Hitvallás című fejezetéből olvasott fel amit a fiataloknak ajánlott.

A fődíj mellett néhány különdíjat is kiosztottak: Letoha Tamásnak, Belegrai Péternek, illetve Losonczi Áronnak. Losonczi találmányának, az üvegbetonnak szabadalmi vitája kedden zárult le: az üvegbeton Losonczi Áronhoz köthető európai szabadalma maradt érvényben.