Mazsihisz: Szakály mondjon le!

2014.01.19. 17:08

Döbbenten és értetlenül állunk a kormány által alapított „Veritas” Intézet holokauszt-relativizálása előtt – írja közleményében a Mazsihisz vezetősége. A szervezet lemondásra szólítja fel Szakály Sándort, az intézet vezetőjét.

 Amennyiben Magyarország Kormánya komolyan gondolja a holokauszttal történő szembenézést, akkor azonnal meg kell állítania a 2014. évi megemlékezés sorozat hitelességét romba döntő, kegyeletsértő folyamatokat

– írja a Mazsihisz.

A zsidó hitközségi szervezet ezért megfontolja, hogy távol marad a Holokauszt emlékév eseményeitől (idén van a Holokauszt 70. évfordulója). A Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket pedig csak abban az esetben veszik igénybe, ha változást látnak a kormány részéről.

A Mazsihisz a Veritas intézet mellett a Terror Házában rendezett Horthy konferencián elhangzottak, a közszolgálati rádió Életmentő történetek műsorában elhangzottak, valamint a német megszállás tervezett emlékműve miatt tiltakozik ezzel.

Mint a héten megírtuk, Szakály Sándor, a 260 millió forintos állami támogatásból októberben a semmiből létrejött Veritas vezetője interjút adott az MTI-nek. Ebben többek között kifejti, hogy a magyarországi zsidóságot attól kezdve érte "jelentős veszteség", hogy a németek bevonultak, és hogy Magyarországra menekült 20 ezer zsidó 1941-es deportálása "inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető".