Most már tényleg jön a tél

2014.01.19. 10:15

Miközben vasárnap az ország déli, délkeleti részén akár 17 fok is lehet, jövő héten ilyenkor örülni fogunk, ha pluszt mutat a hőmérő - riogat a met.hu előrejelzése.

Ma délutántól egyre vastagabb lesz felettünk a felhőzet és a kora délutáni óráktól egyre többfelé kell számítani esőre, záporokra. Az ország legnagyobb részében viszont még 7-16 közötti hőmérsékletre számíthatunk, hétfő hajnalban pedig 3-8 fokig hűl le a levegő.

idokep
Fotó: idokep.hu

A jövő hét első felében az eddigi enyhe idő folytatódik, hétfőn és kedden az esős idő ellenére még 7-15 fok lehet, szerdától viszont beütnek a mínuszok. Hajnalban -2 is lehet, de napközben sem megy 8 foknál feljebb a hőmérő higanyszála. Az északi szél a Dunántúlon megélénkül, több helyen pedig megerősödik.

Csütörtök hajnalra már mínusz 5 fokot is jósolnak, és napközben is csak mínusz 1 és +5 fok lehet a hőmérséklet, miközben a Dunántúlon helyenként kisebb eső, havas eső, esetleg havazás is előfordulhat.

Pénteken is hasonló idő lesz, és az ország délnyugati, déli részére jeleznek havazást, hózáport és havas esőt. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet mínusz 1, a legmagasabb plusz 4 fok lehet.

Szombat hajnalban akár már mínusz 7 fokot is mérhetnek az ország hidegebb pontjain, és nyugaton, délnyugaton lehet havazás. Napközben mínusz 2 és plusz 3 fok között lehet a hőmérséklet.

Az Időkép hosszú távú előrejelzése szerint viszont csak a hó végéig marad a hidegebb idő, február első napjaiban újabb melegedés várható.