Műhibák miatt halt meg egy rákos gyerek

2014.01.20. 11:57

Súlyos műhibák okozták egy rákos kislány halálát a szegedi klinikán az Origo birtokába került vádiratok szerint. A két kezelőorvos nem figyelt eléggé, és a kislánynak a vénája helyett a gerincébe adták az egyik gyógyszert, amely így végzetes pusztítást okozott az agyában. Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért az orvosokra.

A vádirat szerint a lány a szokásos heti kezelésére érkezett a kórházba. Négy gyógyszert kellett neki injekcióval beadni: hármat a gerincébe és egyet a vénájába. A raktárból rendelt orvosságok rendben meg is érkeztek, az ápoló azokat tálcára tette, majd elkezdődött a kezelés. A szobában két orvos volt, egyikük a terápiás tervet készítette még a kezeléssorozat elején, a másikuk pedig a jóváhagyó orvos volt, vagyis mindketten ismerték a kislány kórtörténetét.

A szobában volt még egy orvostanhallgató is, aki éppen a gyakorlatát töltötte a klinikán és segédápolóként dolgozott. Az egyik doktor megkérdezte őt, hogy nem akar-e asszisztálni, mire a hallgató azt válaszolta, hogy szívesen, de sose csinált még ilyet. Arra kérte az orvost, magyarázza el, milyen gyógyszerek vannak a tálcán és milyen sorrendben kell azokat odaadnia a másik orvosnak, aki majd beadja az injekciót.

A doktor el is magyarázta a sorrendet, de arra nem tért ki, hogy az egyik injekciót csak a vénába lehet adni, és nem is válogatta szét beadási mód szerint a gyógyszereket. Az orvostanhallgató elkezdte adogatni a szereket és a fecskendőket a másik orvosnak, aki csak az első szernél olvasta el, mit kap a kezébe, ráadásul elfelejtette, hogy lesz egy intravénásan beadott injekció is, ezért mindegyiket automatikusan a gerincbe szúrta. Így tett a végzetesnek bizonyuló harmadik fecskendővel is.

A szobában tartózkodó másik orvosnak csak a negyedik gerincszúrásnál tűnt fel, hogy valami baj lehet. Azonnal hívták a főorvost, majd az ő utasításai alapján próbálták meg helyrehozni a dolgot különböző gyógyszerekkel. A kislányt megfigyelésre az intenzív osztályra szállították, de már nem tudtak rajta segíteni, görcsrohamokat kapott, kómába esett majd meghalt. A halálát a vádirat szerint egyértelműen a gerincvelőbe adott, így az agyba is eljutó és ott végzetes rombolást végző gyógyszer okozta.

A vádirat szerint az ápoló és mindkét orvos is hibázott. Az ápoló azzal, hogy nem tette külön tálcára a különböző módon beadandó szereket, az orvosok pedig egyrészt azzal, hogy nem egyeztettek előre a kezelés menetéről, másrészt azzal, hogy a megfelelő gyakorlattal nem rendelkező segédápolót feladattal bízták meg, aztán pedig nem ellenőrizték kellő gondossággal, hogy mit csinált. Az ügyészség mindhármukat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlanság vétségével vádolja, és felfüggesztett fogházbüntetést javasol.