Vona Gábor az Independent vezető híre

2014.01.21. 21:39 Módosítva: 2014.01.21. 22:02

"A magyar jobboldal felemelkedése: nyomás alatt a Belügyminiszter, mert a magyar ultranacionalista párt vezetője az Egyesült Királyságba készül látogatni" - ezzel a címmel fut a brit Independent újság online kiadásának vezető anyaga

Screenshot a kedd esti címlapról
Screenshot a kedd esti címlapról

A cikk ajánlója szerint az a Vona Gábor, aki újévi köszöntőjében a bűnözők kémiai kasztrációjára szólított fel, a Brit Nemzeti Párt és a görög Arany Hajnal mozgalom vezetőivel akar Angliában találkozni.

A párt pont tíz órája adott ki egy közleményt, ami szerint Vona a londoni lakossági fórumán kizárólag a Fidesz és az MSZP elhibázott gazdaságpolitikája miatt emigrálni kényszerült magyarokkal fog találkozni. Hazugságnak tartja azt a hírt, miszerint akár a görög Arany Hajnal, akár a Brit Nemzeti Párt (BNP) képviselőivel találkozna.

Az Independent írásában viszont utalnak a BNP vezetőjének, Nick Griffinnek a múlt havi nyilatkozatára, miszerint együtt szeretne működni az Arany Hajnallal és a Jobbikkal is.

A cikk azzal kezd, hogy Theresa May belügyminiszter nagy politikai nyomás alá került, hogy tiltsa ki az országból Vona Gábort, akadályozza meg a látogatását.

Azt írják, Vona látogatásának lehetősége mélységesen felháborította a zsidó szervezeteket, bizonyos politikusokat és a körülbelül 100 ezres angliai magyar közösség tagjait is.

Anrew Dinsmore-t, egy volt munkáspárti képviselőt idéznek, aki levelet írt Maynek, kérte, hogy ne engedjék be az országba, és a holokauszt emléknap előtt egy nappal tartandó rendezvényüket ne engedjék megtartani. Dinsmore azt írta: "A Jobbik a legerősebb nyíltan fasiszta párt Európában. Követői számának növekedése jól mutatja, hogy terjed az üzenetük a gyűlöletről."

Az Independent cikke azt írja, a fórum Facebook-oldalán már 57-en visszajeleztek, hogy elmennek, köztük egy londoni zenetanárnő, egy másik pedig azt írta, Bristolból fog odabuszozni.