Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megpecsételődött a bandavezér sorsa

2014.01.22. 15:38
Alaptalannak találta a Fővárosi Törvényszék a korábban jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar Róbert perújítási kérelmét, így a bandavezér csak a koporsóban szabadulhat. Magyar történetében minden van, ami egy kelet-európai maffiatörténetbe belesűríthető: korrupt zsaruk, összevert emberek és végül a szitává lőtt óbudai vagány, Ragyás Tóni. A gyilkosság, ami a „fekete sereg” összeomlásához vezetett.

Vizoviczki László diszkópápával került összetűzésbe, és ez vezetett oda, hogy a riválisával összejátszó korrupt rendőrök rács mögé juttatták, de nem követte el azt, amivel vádolják – lényegében erre építette fel védekezését az emberöléssel vádolt és egyszer már jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar Róbert. A fekete sereg néven elhíresült banda vezetője rabruhában, fegyveres kommandósok gyűrűjében érkezett szerdán a Fővárosi Törvényszékre. Megjelent az édesanyja is, az őrök pedig megengedték neki, hogy az egyik szünet alatt öt percet beszélhessen a fiával. „Az életemről van szó” – mondta a bírónőnek Magyar, aki láthatóan nehezen viseli, hogy soha nem szabadulhat. Perújítási kérelmét azonban a bíróság a szerdai tárgyaláson alaptalannak találta.

Hiába beszélt

Pedig a jelenleg a szegedi Csillag börtönben raboskodó Magyar Róbert több mint egy órát beszélt arról, hogy őt azok a budapesti rendőrök csinálták ki, akik ellen jelenleg büntetőeljárások folynak, mert a gyanú szerint összejátszottak a Hajógyári-sziget egykori urával, a több diszkót is üzemeltető Vizoviczki Lászlóval. A fekete sereg vezetője szerint bűntársai olyan irányított vallomásokat tettek, amit a rendőrök szerkesztettek és diktáltak nekik. Magyar szerint azért csinálták ki a rendőrök, mert amikor egy diszkót nyitott Budapesten, az nem tetszett Vizoviczkinek, aki aztán rendőri segítséggel lehetetlenítette el. Magyar Róbertet egyszer félbeszakította az ügyész, mondván, ne a már ismert vallomásokat ismertesse, hanem ha tud, álljon elő olyan új, eddig nem ismert bizonyítékokkal, amelyek az ártatlanságát igazolnák. 

Magyar szerint az a bizonyíték az ártatlanságára, hogy olyan rendőrök nyomozására alapult az ítélete, akik ellen most éppen amiatt folyik eljárás, mert a gyanú szerint korruptak voltak. Mesélt egy rendőrről, aki félmillió forint „védelmi pénz” követelt tőle azért, hogy a kaszinóját a rendőrség békén hagyja, de miután nemet mondott neki, a zsaru szerinte mindent elkövetett azért, hogy rács mögé juttassa. Jelezte a bírónak, hogy mindezt már 2006-ban elmondta, jóval azelőtt, hogy a rendőrök ellen eljárás indult volna.

De hiába érvelt ezzel Magyar és a mostani védője. A bírónő szerint az elítélt férfi a korábbi eljárásban élhetett a védekezés jogával, majd miután „kivonta magát az eljárásból” (külföldre szökött), a védője útján is biztosított volt a védelme. Olyan új körülmény pedig azóta sem merült fel, amely a korábban kiszabott ítélet lényegét megváltoztatná. 

A vidéki vagány

Az eredetileg edelényi kötődésű Magyar Róbert vidékről nőtte ki magát, és vált a fővárosi éjszakai élet egyik meghatározó figurájává. A '80-as évek betöréseiben és a '90-es évek olajozásaiban utazó első és másodgenerációs gengszterekkel ellentétben ő nem a vagyonának, hanem az erejének és az erőszakosságának köszönhette, hogy tényező lett az alvilágban. A korábban kick-boxoló férfit még 2000-ben ítélték el Miskolcon zsarolás, önbíráskodás és kábítószerrel való visszaélés miatt négy évre. Magyar már ekkor különös visszaeső volt, de hírnévre a börtönben tett szert: bárkit levert, és rabtársai azt hangoztatták róla, hogy ha érdeke úgy kívánja, akkor bárkit kész megölni akár a puszta kezével is.

Miután 2002-ben szabadult, a fővárosba jött és nagyjából két év alatt híre ment a csapatának. Ekkor terjedt el róla, hogy ha kell, akár ezer katonát is tud mozgósítani. A vádirat szerint csak a fővárosban száz fegyveres emberét tudta mozgósítani, miskolci, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, pécsi, érdi kapcsolatai révén további kilencszázat. Ez ugyan valószínűleg túlzás, de tény, hogy Magyarnak rengeteg lekötelezettje volt, akik tartoztak neki annyival, hogy azt csinálják, amit parancsol.

A lekötelezettjei között sokan voltak, akiket a börtönévek alatt megvédett másoktól. Mások félelemből csatlakoztak hozzá. Magyar emberei többnyire csak a gúnyneveikről ismerték egymást (például Medve, Kettes, Béka, Jackson, Fefe, Jézus), fizetségük pedig aprópénz volt csupán: egy-egy melóért kaptak egy ebédet, vagy fizették a benzinköltségeiket. Ahogy más bűnszervezetek vezetői, Magyar is ügyelt arra, hogy a katonáival csak a legfontosabb ügyekben beszéljen személyesen, ezért a „munkák” nagy részével több áttéten keresztül bízta meg őket. 

Tóninak meg kell halnia!

Magyar serege kurvák futtatásából, védelmi pénzek szedéséből, vállalkozók és bűnözők lehúzásából, pénzbehajtásból tartotta fent magát, de ha kellett, bűnözői csoportok közötti konfliktusokban is vállaltak „rendteremtést”. Egy ilyen „meló” miatt került összetűzésbe Magyar és az alvilágban csak Ragyás Tóniként ismert H. Antal 2003-ban. Bár Ragyásnak nem volt csapata, az éjszakai életben mégis hírhedt volt rendkívüli erőszakossága miatt: pillanatok alatt bepöccent, és nekiment bárkinek, akivel nézeteltérése támadt. 

Amikor 2003 nyarán Ragyás összeverte az éjszakai életben csak „Cigány Petiként" ismert férfit, a sértett unokatestvére ezt Magyarnak panaszolta el, a bandavezér segítségét kérve. Magyar másnap megbeszélt egy találkozót Ragyással, akit jól ismert, de a békésnek indult találkozásnak csúnya vége lett. Hiába jött ugyanis a fekete sereg vezére többedmagával, amikor pénzt követelt a két testőrrel érkező Ragyástól azért, hogy a jövőben békén hagyja, H. Antal fegyvert fogott, Magyaréknak pedig futniuk kellett. Csakhogy Ragyás utolérte Magyart, a földre vitte, és csak azért nem tudta fejbe lőni, mert a fegyvere csődöt mondott. Az incidenst többen is látták, híre ment az éjszakában, nem maradhatott megtorlás nélkül. Magyar ezért állt bosszút később, és ölette meg Ragyást. Méghozzá egy olyan emberrel, aki a börtönben vált lekötelezettjévé. 

Magyar ezzel szemben azt állítja: Ragyás a barátja volt, és egyáltalán nem haragudott rá az incidens miatt, mert tudta, hogy akkor éppen be volt drogozva, és azért csinált hülyeséget. Az erejéből és tekintélyéből élő Magyarról azonban nehéz elképzelni, hogy büntetlenül hagyta volna Ragyás akcióját. Már csak azért sem, mert Ragyás mögött nem állt lényegében senki, de haragosa rengeteg volt. Amikor lelőtték, a rendőrök dolgát az is nehezítette, hogy tudták, sokan fenték már rá a fogukat. Nem sokkal a meggyilkolása után le is kapcsoltak valakit, akiről kiderült: bár valóban tervezte, hogy lelövi „Tónit”, de végül megelőzték. 

A cigicsempész bűne

A fekete sereget más bűntettekkel is vádolták, többek között azzal, hogy majdnem megöltek egy mátészalkai cigarettacsempészt. Neki azért kellett volna meghalnia, mert összetűzésbe került egy riválissal, aki szintén Magyart hívta segítségül. Megtorlásul 2004. november 10-én a sereg tizenhárom katonája (az alvilágban így nevezik a verő- és ölőembereket) Mátészalkára mentek, hogy megöljék a csempészt. A férfira többször rálőttek, de sikerült megmenekülnie. A mai tárgyaláson Magyar azzal érvelt, hogy esze ágában sem volt megöletni a csempészt, embereit csak arra kérte, ijesszenek rá. 

Ugyancsak Magyar Róbertet és egykori katonáit vádolták azzal, hogy 2004. június 23-án a XV. kerületi Colosseum diszkóban gyülekeztek körülbelül százötvenen, majd összetűzésbe keveredtek egy oda érkező másik rivális csapattal. Utóbbi csapatban több olyan figura is volt, aki a kecskeméti maffiaperben elítélt, de már szabadlábon lévő Radnai László katonája volt ebben az időben. A vád szerint Magyarék rájuk tüzeltek, a rivális banda pedig viszont. Bár Magyar egyik katonája sebesült meg súlyosan, mégis a rivális csapat embereinek kellett menekülniük. A diszkó Magyar érdekeltségébe tartozott, és ez volt az a szórakozóhely, amelyik a fekete sereg vezetője szerint csípte Vizoviczki szemét. A lövöldözésnek azonban nem ez volt a kiváltó oka, hanem az, hogy egy „K1-es Marciként” ismert férfinak valaki milliókkal tartozott. Az adós Radnaiék ütőembereinek védelmét élvezte, ezért csak a töredékét akarta kifizetni a tartozásának. Ezen borult ki a bili, és esett egymásnak a két banda. 

De ugyanúgy Magyar számlájára írtak egy csúnya verést is. Magyar emberei egy budapesti kaszinó alkalmazottjait verték el brutálisan, mert a tulajdonos szerint meglopta őket. Magyart emiatt az ügy miatt kapták el kommandósok 2005-ben a West End bevásárlóközpontban. Szerinte az ártatlanságát jelzi az is, hogy ennél az elfogásnál személyesen jelen volt az egyik vezető rendőr, aki most a korrupciós ügy gyanúsítottja. 

Amikor a rendőrök gyanút fogtak, hogy Magyar állhat Ragyás Tóni meggyilkolása mögött, akkor figyelték, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatta az ismert telefonjait, de a bandavezér a megfigyelése alatt is több bűncselekményt követett el. 

Spanyolországig menekült

A Ragyás Tóni megöletéséért és a többi bűncselekmény miatt  végül előzetesbe került Magyart 2008 őszén házi őrizetbe helyezték, ahonnan 2010 januárjában szökött meg, miután a rendőrök több mint egy napig nem ellenőrizték. A bandavezér levelet hagyott hátra a feleségének, amely szerint azért szökött meg, mert „nem akar úgy járni, mint Kaiser Ede, akit ártatlanul ítéltek el”.

A Debreceni Ítélőtábla 2012 márciusában hozott jogerős ítéletet: e szerint a fekete sereg egykori vezetője élete végéig börtönben marad. Távollétében helybenhagyta a büntetését a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla. Az általa vezetett bűnbanda tagjai összesen 153 év börtönbüntetést kaptak, 28 társa többségét másféltől tizenöt évig tartó fegyházra, illetve börtönre ítélték.

A fekete sereg vezetőjét végül a spanyolországi Marbellában fogtak el másfél évvel a szökése után. Mivel azonban a jogerős ítélet távollétében született, ügyét perújításban újra kellett tárgyalni. Ez ért véget ma az ítélethirdetéssel.

Na ki a fasza gyerek?

Magyar Róbert bandájának, valamint más bűnszervezeteknek (például a szigetszentmiklósi Koszi-klánnak) a lekapcsolása és több, egykor szebb napokat megélt nehézfiú meggyengülése után úgy tűnt, hogy az összes nagyobb csapat eltűnt a térképről. Az éjszakai élet erőviszonyait azonban az Index értesülései szerint nemrég némileg újrarendezte, hogy kiszabadult a kecskeméti maffiaperben korábban 12 évre elítélt Radnai László.

A „bűnbánó pentitó” a '90-es évek gyilkossági ügyeiben tett vallomásokat, valószínűleg ennek köszönheti, hogy idő előtt szabadult, hiába indokolták ezt a férfi egészségi állapotával. Az éjszakában azt beszélik, hogy Radnai egykori emberei újra feltűntek a színen, jelenleg ők a legerősebbek. Köztük az az M. Richárd is, aki annak idején Magyar Róberttel is összetűzésbe került és ami miatt lövöldözés tört ki a Colosseum diszkóban 2004-ben. Ugyancsak Radnai a környezetében bukkant fel forrásaink szerint az az „Albán Misi” is, aki a véres '90-es évek egyik ismert figurája volt.

Radnai újraerősödésével egyidejűleg ugyanakkor több olyan gengszter is elveszítette befolyását, aki korábban tehetős vagy befolyásos volt. De ez jórészt annak köszönhető, hogy korábban biztosnak hitt befektetéseik (szerencsejáték, építőipar, vendéglátózás) a válság vagy a megváltozott szabályozások miatt befuccsoltak.