Így kínozzák a foglyokat Guantánamón

2014.01.22. 12:42

A guantánamói fogolytábor bezárásáért tartott demonstrációt az Amnesty International magyarországi szervezete. Az aktivisták bemutatták, milyen módszerekkel kínozzák a főként terrorizmussal gyanúsított és többnyire tárgyalás nélkül fogva tartott férfiakat.

Öt évvel ezelőtt ígérte meg először Barack Obama amerikai elnök, hogy bezáratja Guantánamót, a hírhedt amerikai fogolytábort. A börtönben jelenleg is 150 férfi raboskodik, a többségük vádemelés vagy tárgyalás nélkül. Az Amnesty International szerint a tábor tökéletes példája az amerikai emberi jogi kettős mércének, mert ha máshol tartanának fenn ilyen börtönt, azt Amerika elítélné.

„Guantánamo egy éven belüli bezárása egyike volt Obama elnök első hivatalos döntéseinek a hivatalba lépésekor” – mondta Erika Guevara Rosas, az Amnesty International Amerika-programjának elnöke. „A változás akkori ígérete öt évvel később, mára már emberi jogi bukás, ami azzal fenyeget, hogy Obama örökségét éppúgy kísérteni fogja, mint az elődjéét.”

12 évvel azután, hogy az első letartóztatottakat repülőgépen, leszíjazva Guantánamóba szállították, még mindig több mint 150 férfit tartanak fogva, többségüket vádemelés vagy tárgyalás nélkül.

Néhány guantánamói fogvatartott ügyét katonai bíróságok megtárgyalják, de az Amnesty szerint ezek a tárgyalások nem a nemzetközi jogszerű bírósági normák szerint zajlanak. A mintegy 800 fogvatartott kevesebb mint egy százalékát ítélte el katonai bíróság.

A rabok szabadon engedése azért is megy lassan, mert az az Egyesült Államok más országokat kér meg arra, hogy fogadják be azokat a fogvatartottakat, akiket nem lehet visszaküldeni a hazájukba. Ezért aztán még azokat a rabokat is tovább tarthatják benn, akiknek sikerül bírósági végzést kapni a bezáratásuk ellen. Három kínai, ujgur nemzetiségű férfi Szlovákiába szállítása a múlt hónapban öt évvel azután történt, hogy egy amerikai szövetségi bíró jogtalannak ítélte az elzárásukat.

Több mint 70 – többségében jemeni – fogvatartottat már „elszállításra engedélyezettnek” minősítettek, de a hazájukban kialakult helyzet vagy egyéb okok késleltetik a guantánamói elszállításukat.

Az Amnesty International szerint a kínzásokat és más emberi jogi sértéseket elkövető amerikai katonai és hírszerzési tisztségviselőknek és más felelősöknek bíróság előtt felelniük kell a tetteikért, és a fogolytábort övező titkolózásnak is véget kell vetni.