Bocsánatot kértünk a holokausztért az ENSZ-ben

2014.01.23. 22:41 Módosítva: 2014.01.23. 22:41

Bocsánatot kért a magyar állam nevében a holokausztért Magyarország ENSZ-képviseletének vezetője csütörtökön New Yorkban, a magyar holokauszt 70. évfordulójára emlékező konferencián.

Bocsánatkéréssel tartozunk az áldozatoknak, a magyar állam bűnös volt a holokausztban. Először azért, mert nem védte meg saját állampolgárait a pusztulástól, másodszor pedig azért, mert segédkezett és anyagi forrásokat biztosított a népirtáshoz

− mondta Kőrösi Csaba a világszervezet New York-i székházában. Majd hozzátette, hogy    

az akkori magyar állam intézményei is felelősek voltak a holokausztért. Ennek mai magyar állam általi bocsánatkérésnek részévé kell válnia a nemzeti emlékezetnek és identitásnak.

A misszióvezető szerint a magyar kormány 2014-et a magyar holokauszt emlékévnek nyilvánította, Kőrösi kérdésre méltatta a magyar kormány intézkedéseit az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, valamint szerinte a budapesti zsidóság a reneszánszát éli, amit a kormány is támogat. A nagykövet kijelentette, hogy a Jobbik a határait teszteli annak, hogy mi minősül antiszemitizmusnak.

Carol Rittner, a  New Jersey-i Richard Stockton College holokauszt- és népirtáskutató professzora áttekintése szerint a magyar zsidók mentésében viszonylag kevesen vettek részt Magyarországon, a deportálásokban együttműködők száma nagyobb. Hangsúlyozta, hogy a több százezernyi ember magyarországi és európai segédkezése nélkül az áldozatok száma kisebb lett volna. A találkozón Vértes Ágnes amerikai dokumentumfilm-rendező felidézte a holokauszt túlélésével kapcsolatos gyermekkori emlékeit, és arra figyelmeztetett, hogy az oktatásnak alapvető szerepe van a jövő népirtásainak elkerülésében.