Ezért volt jó az enyhe tél

2014.01.24. 09:25
A tél már a kapuk előtt, a havas örömökre kiéhezett olvasóink a legkisebb hópihékről is úgy tudósítanak, mintha triplaszivárvány jelent volna meg a dobogókői szívcsakra felett, de csak mert még nem tudják, mennyire jól jártunk az enyhe téllel. Az éghajlatváltozás a legnagyobb rezsicsökkentő, de mi lesz 173 ezer tonna útszóró sóval?

A fák és bokrok virágoznak, a gazdák rettegnek, a madarak nem tudják, hogy menjenek vagy maradjanak. Az enyhe tél miatt sápítozni legalább olyan divatos manapság, mint a VV6 szereplőinek szellemi teljesítményén elszörnyedni, de a huhogók nem tudják, hogy az éremnek van egy másik oldala is: útszórósó-tonnákat és munkaórák ezreit spórolja meg az állam a tavaszias időjárás miatt, miközben a beruházásokat nem kellett leállítani, az ország épül, az állatkertben pedig boldogan süttetik hasukat a majmok. A hajléktalanellátó szervezeteknek is könnyebb kicsit, igazán csak az allergiások, a sípályák és a télügyi kormánybiztos szívta meg. Megtaláltuk a jót.

Se hideg, se meleg

Januárban a hőmérséklet történelmi átlaga Magyarországon kicsivel 0 alatt van, idén azonban a napi átlaghőmérséklet eddig 4 és 11 fok között volt, és csak két napon süllyedt nulla alá a hőmérséklet. Több hőmérsékletrekord is megdőlt a hónap elején: január 5-re virradóra például sok településen megdőlt a napi minimum-hőmérséklet rekordja, a Zala megyei Iklódbördőcén még a leghidegebb órában is 10,4 fokot mértek, 18-án pedig Váralján 17,7 fok volt.

Csapadék is csak alig esett idén télen, pedig januárban a 30 milliméter az átlagos, bár tény, hogy a csapadék meglehetősen változékony eleme a hazai időjárásnak, mennyisége évről évre nagyon szeszélyesen ingadozik. Legcsapadékosabb éveinkben háromszor annyi eshet, mint a legszárazabb éveink során, és minden hónapban előfordulhat teljes csapadékhiány.

Legyen egyszer neki is karácsonya

A Magyar Közút Zrt.-nek és a Fővárosi Közterület Fenntartóknak (FKF) mindenképp. Képzeljék csak el, a Magyar Közút több mint 31 ezer kilométernyi autópályáról, autóútról, főútról és mellékútról takarítja el a havat, illetve szórja le a sót (ez kicsivel több, mint a transzszibériai vasútvonal teljes hossza). A nonprofit vállalatnak ezekhez a munkákhoz idén 800 munkagép áll a rendelkezésére, és az előző évek tapasztalataira alapozva beszereztek 173 000 tonna útszóró sót, 645 tonna kálcium-klorid-granulátumot és 2,23 millió liter kálcium-klorid-oldatot is (összefoglaló néven síkosságmentesítő anyagok). Ha ebből nem kell az összeset felhasználni és marad jövőre is, az óriási megtakarítást jelent. A tavalyi kemény télen az utak üzemeltetési költsége 17,2 milliárd forint volt, de például az inkább átlagosnak mondható 2011–2012-es téli szezonban csak körülbelül 10 milliárdot költöttek az utakra.

Idén télen is volt már azért munkája a Magyar Közútnak. November óta 25 ezer tonna sót, 235 tonna útszórósó-granulátumot, 1 millió liter kálcium-klorid-oldatot és több mint 2000 tonna érdesítő anyagot szórtak szét, a munkagépeik pedig 21 ezer munkaórát teljesítettek. Amikor pedig egyáltalán nem csapadékos az időjárás, az olyan, egyébként csak melegebb időben végezhető munkákkal haladnak, mint a kátyúzás vagy növényzetgondozás. A téli időszakban fel nem használt összegeket is ezekre a feladatokra költik majd, ha még az évszak végén is lesz maradék pénz.

Az FKF téli tevékenységeiről hasonlóan részletes adatok nincsenek, de feltehetően meglátszik majd a szervezet költségvetésén, hogy idén eddig egyetlen hómunkást sem kellett felvenniük. Tavaly télen, amikor 185,5 cm hó esett Budapesten, 12 600 hómunkás lapátolta a havat, és szórta szét az 50 tonna sót. 2010 telén 10 ezer munkás ragadott hólapátot, és hányta el a 104 centi havat, de például a 2006-os télen, amikor összesen 2 centi hó esett, egyáltalán nem kellett hómunkásokat alkalmazni. Az FKF mindenesetre már szintén beszerezte télire a síkosságmentesítő anyagokat, és amit idén nem használnak fel, az megmarad jövőre.

Télben csinál házat

Nemcsak a már kész utak kezelői járnak jól az enyhe téllel. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek a korábbi telekkel ellentétben nem kellett leállnia a munkálatokkal az útépítések egy részénél. Csökkentett üzemmódban, de folytatódott például a miskolci, a nyíregyházi elkerülő, az M3 autópálya 49.sz.főút–Vásárosnamény közötti szakaszának és az M85 Győr–Csorna közötti szakaszának építése is. A földmunkáknak, töltésépítésnek, humuszolásnak, töltésalapozásnak és műtárgyépítésnek kedvez az időjárás, de például a burkolaterősítéshez már túl hideg van.

Épülnek a vasúti beruházások is: a téli időszak ellenére folytatódik a váci vasútállomás épületének felújítása, a törökszentmiklósi vasútállomást pedig nemrég át is adták. A vasútállomásokat persze fűteni is kell, és a MÁV már jó előre beszerezte a szükséges tüzelőanyagokat, így egyelőre nem tudják megmondani, hogy mennyit spóroltak az enyhe téllel, mert jöhet még kutyára dér. Amit viszont egyelőre megúsztak, az a sínek jelentősebb károsodása, mert nem voltak korai hirtelen fagyok és havazás sem. 

Kapós, mint karácsonykor a szalmakalap

A jó idő miatt erősen indította az évet az állatkert is. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szerint eddig januárban körülbelül 25 százalékkal több látogatójuk volt, mint tavaly ilyenkor.  Csak január 5-ig nyolcezren voltak kíváncsiak arra, mit csinálnak télen az állatok.

Ráadásul nem csak a bevételek nőttek meg, a fűtési költségek is csökkentek a meleg idő miatt. „A fűtéssel nem lehet teljesen leállni, mert a majmokra nem húzhatunk pulóvert, de így is kevesebbet költünk erre idén. Az állatkert fűtése kétkomponensű: a hő egy részét a Széchenyi fürdő termeli, és erre kell hidegben földgázzal ráerősíteni. Ez utóbbi hőforrást idén még nem nagyon kellett használni” – mondta Hanga.

A kellemes időnek az állatok is örülnek, a január eleji verőfényben a majmok boldogan sütkéreztek a napon, és az amúgy hideg elől zárt kifutókba terelt állatok – zsiráfok, elefántok – is tovább lehetnek szabad levegőn, a már nagyban virágzó hóvirágok, téltemetők és hanga között. Az, hogy a tél hátralévő részében fennmarad-e ez a paradicsomi állapot, február 2-án derül majd ki, amikor a medve előjön a barlangjából, és ha meglátja az árnyékát, megijed, és visszabújik a barlangjába, tehát hosszú tél várható.

Téli éj és pihe hó, álom ringat, csuda jó

A hajléktalanellátásban is érezhető, hogy enyhe a tél, ami főleg a diszpécserszolgálathoz beérkező hívások alacsonyabb számán mutatkozik meg – mondta el az Indexnek Romhányi Tamás, a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. A szervezet  egyébként felkészülten várja a telet, így rugalmasan tudnak reagálni arra is, ha hidegebbre fordul az idő. Ha nagyon hideg van, mindig találnak újabb és újabb lehetőségeket arra, hová helyezzék el a rászorulókat, tavaly például a szervezet országos központjának tanácstermébe is betettek 20 ágyat.

A téli hajléktalanellátásnak azonban van egy sajátossága: a hideg időben olyanok is betérnek a szállókra, akik egyébként elutasítják a szociális munkások segítségét, így télen ők is bekerülnek a szakemberek látókörébe, és elkezdődhet a gondozásuk. 

Nem eszi meg a kutya a telet

Vannak persze – a termésért aggódó gazdákon kívül – is olyanok, akiknek nem jött jól az enyhe tél. Az egyik legnagyobb vesztes Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, akit a tavaly télen télügyi kormánybiztosnak neveztek ki. Idén nem kapta meg ezt a megbízást, amivel ugyan nem járt extra jövedelem, de kevesebb menőbb poszt van közigazgatásban, mint a téltábornoké.

Rosszul jártak persze a sípályák is. Az üzemeltetők azonban bizakodóak, mert tavaly is rosszul indult a szezon, de a végére az eplényi sícentrum például megduplázta a látogatói számát. Dobogókőn pedig még áprilisban is síeltek. „Nem eszi meg a kutya a telet” – mondta sokat sejtetően a dobogókői sípálya sajtósa. Az eddigi veszteségeket nehéz számszerűsíteni, mert nem lehet tudni, hogy mi jön még.

Meglepő hozománya a szokásosnál melegebb időjárásnak, hogy bizonyos kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben, ezért vannak olyan allergiások, akiknek már most gyógyszert kell szedniük. A tüneteket okozó szintet a mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja érte el.

Azt gondolná az ember, hogy a hűtőházak is jól megszívják a meleg miatt, de nem! A megkérdezett hűtőházak illetékesei szerint csak minimálisan növekedtek a költségeik rendhagyó időjárás miatt.