Nyugaton és délen már havazik

2014.01.24. 06:36

A Magyar Közút információi szerint a nyugati határszélen Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg és Lenti, délen pedig Nagyatád, Kaposvár, Baja, Kiskunhalas, Szeged és Makó térségében havazik. Székesfehérvár, Sárbogárd és Pécs környékén pedig szálingózik a hó.

111

A koponyeg.hu előrejelzése szerint pénteken mindenütt borult idő lesz az országban, délnyugaton már hajnalban, máshol  délelőtt egyre több helyen eshet ónos eső, havas eső, vagy hó. A Sopron-Budapest-Szeged vonaltól délnyugatra többfelé alakulhat ki összefüggő hótakaró. Délnyugaton 20cm-t meghaladó hóréteg képződhet. A Dunántúl déli részén hófúvásokra lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a reggeli havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. Általában 2-10 cm-es hórétegre számíthatunk, de narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala megyére: ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több friss hó hullhat.

Közlekedés szempontjából fontos információ, hogy az M5-ös autópálya balástyai szakaszán, az M43-as autópályán, az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán és az M70-es autópályán havazik. Az M1-es lébényi és az M7-es fonyódi továbbá az M6-os tengelici szakaszán és az M60-as autópályán pedig szálingózik a hó. Vasvár és Nagyatád térségében pedig a hóesésben csak közepesek a látási viszonyok.