2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Megvolt a tél első nagy rohama

2014.01.25. 12:12 Módosítva: 2014.01.25. 17:06
Esővel, ónos esővel indult a péntek, helyenként harminc centis hó lett a vége. A tűzoltókat országszerte kétszáz esethez riasztották, buszok, kamionok, autók csúszkáltak az utakon, a MÁV vonalain a fák vezetékeket szaggattak. Szombat délelőttre azonban nagyrészt helyreállt a rend, nincs elzárt település sem, Budapestet elkerülte a komolyabb havazás. Az utakat azonban még kell takarítani.

A legtöbb hó délen, délnyugaton esett, helyenként 30 centiméteres hótakaró is kialakult az elmúlt másfél napban, szombaton viszont már csak tíz centiméternyi friss hó várható, derül ki az Időképről.

Szombat délelőtt Bács-Kiskun megyében havazik, a hóréteg itt már 2-16 centi vastag. A BM okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett VÉSZ-alkalmazása Csongárd, Békés, Baranya és Borsod-Abaúj megyében is gyenge havazást mutat. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 óra alatt tíz centiméternyinél is több friss hó hullhat.

  • Pénteken és éjszaka a tűzoltókat országszerte csaknem kétszáz esethez riasztották a téli időjárással összefüggésben, több kamiont és buszt a honvédségnek kellett kimentenie. Baranya megyében, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében több jármű elakadt, köztük sok busz. A Magyar Honvédség szombat reggelig három kamiont és öt buszt mentett ki.
  • Egy 35 éves férfi meghalt, miután a havazásban lámpa nélküli biciklijvel áthajtott a négysávos úton és elgázolták.
  • Kiskőrös egy részén péntek estétől szombat hajnalig szünetelt az áramellátás, mivel meghibásodott egy trafó. Több mint 1700 lakásban nem volt áram. Elhárították a Somogy megyei hibát is, ott egy fa dől az elektromos vezetékre, átmenetileg több mint 2100-an maradtak szolgáltatás nélkül. A Vas megyei Bajánsenyén szintén vezetékszakadás miatt 54 fogyasztónál nem volt áram.
  • Reggelre az országban minden út járható volt, habár sok latyakos, hókásás. Az alsóbbrendű utakon több helyen lehetnek hóátfúvások, illetve kisebb balesetek miatt félpályás útlezárások. Az autópályák általában vizesek, nedvesek.
    Egy sávban lehet haladni Miskolc felé onnantól, ahol a miskolci/nyíregyházi pálya kettéválik. Csúszik az út, mint az állat, és szállingózik a hó
    – írta egyik kollégánk. A Magyar Közútkezelő gépei a cég közlése szerint folyamatosan dolgoznak. Hajdú-Biharban nem okozott jelentős fennakadást a havazás, de szombaton több jármű is árokba csúszott szerte a megyében.   
unnamed
Fotó: Horváth Kitti / Olvasónk
  • A pénteken négy megyében bevezetett kamionstop szombat 10 órakor véget ért.
  • Elzárt település nincs, mindenhol van víz, gáz és villany.
  • Délután 16 órától ismét fizetős lesz az M6-os és M7-es autópálya a teljes szakaszon.
  • A vonatforgalom reggel – a Gyékényes és Őrtilos közötti szakaszt leszámítva zavartalanul indult. Ezen a szakaszon péntek délután fák dőltek a sínekre, több helyen leszakadt a felsővezeték, a MÁV munkatársai még mindig dolgoznak a helyreállításon. Belezna és Őrtilos között a felsővezetékre és a sínekre dőlt fák, leszakadt faágak miatt a Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.   
  • Somogy és Zala megyében narancssárga, másodfokú figyelmeztetés voltak érvényben szombaton a hófúvások miatt, de este ezekben a megyékben is elsőfokúra mérsékelték a riasztást. Elsőfokú még a figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében. Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben, a szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
  • Szombaton mínusz hat és nulla fok körül alakul majd a hőmérséklet, hó csak a Mecsek-Mátra vonaltól keletre várható. A csapadék kelet, északkelet felé halad. Budapest és a tág agglomeráció, a Kisalföld és a Dunakanyar továbbra is kimarad a mediterrán ciklon csapadékmezejéből, itt ma biztosan nem fogunk hógolyózni vagy szánkózni. 
  • Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató sikeresnek nevezte a tájékoztatást, valamint az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját. Szerinte a meteorológiai szolgálat pontos előrejelzést adott a várható időjárásról, a hóesésben a szokásosnál sokkal kevesebben indultak útnak, a katasztrófavédelem okostelefonokra készült VÉSZ-alkalmazását egy nap alatt 11 ezren töltötték le.

Korábbi részletes híreinket percről percre tudósításunkban olvashatja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport