Síkosak, ködösek az utak

2014.01.27. 06:50

Hétfőre hajnalra a hőmérséklet a kevésbé felhős, vastagabb hótakaróval borított területeken akár mínusz 15 fok alá süllyedt. Ez napközben mínusz négy fokig enyhülhet. Több térségben is síkos és ködfoltos szakaszokra kell számítani az utakon. Solt és Kiskőrös körzetében sűrű a köd.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint dolgoznak a hóeltakarításon az utakon, de

a kiszórt só 0 fok alatt kevésbé hatékony,

így Szentes és Marcali környékén jeges, Nógrád, Heves, Somogy megye több pontján valamint Sárbogárd, Kecskemét és Makó környékén jégbordás szakaszokra kell számítani.

A korábbi havazás miatt a mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok Fertőszentmiklós, Szikszó, Baja és Kiskunhalas környékén, valamint a dél-dunántúli, a dél-alföldi, a békési, a hajdúsági és a nyírségi mellékutak egy részén. A gyorsforgalmi és főutak többsége jól járható.  Solt és Kiskőrös környékén a sűrű köd miatt alig 50-100 méter a belátható út hossza, de ködfoltokra kell számítani Baja, Kiskunhalas és Heves térségében is.

Az előrejelzés szerint napközben a Nyugat-Dunántúlon felhős idő várható, esetleg gyenge havazás, hószállingózás. Az Alföld nagy részén is erősen felhős, párás idő várható, de csak elvétve lehet hószállingózás, az ország többi részén eleinte még napsütésre is számítani lehet.

A ködfoltok néhány helyen lassan szűnnek meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -3 és -8 fok között valószínű. Késő estére többnyire -4, -10 fok közé hűl a levegő, a kevésbé felhős, havas részeken hidegebb is lehet.

Kedden is marad a borongós, fagyos, igazi tél idő. Hószállingózás bárhol kialakulhat. Szerdán is egész napos fagy várható, így megmaradó hóréteg képződhet, több helyen hullhat 5 cm körüli friss hó.