Egérinvázió a Városliget környékén

2014.01.29. 12:07

Az utóbbi napokban egerek árasztották el a Városliget szomszédságában álló ingatlanok egy részét. Az állatok valószínűleg a hidegre fordult időjárás miatt menekültek el a parkból, és a fűtött épületekben kerestek menedéket.

Az egérinvázió azonban nem egyformán érinti a környékbeli házakat. A liget Hermina út felőli végén álló Közlekedési Múzeumban, ahol eleve mérgezett csalival védekeznek a rágcsálók ellen, azt mondták, nincs jele a rohamnak, a kihelyezett egértáplálékból nem fogy több, mint máskor.

A múzeumtól alig száz méterre álló iskolát azonban néhány napja elárasztották az egerek. Az állatok a folyosókon rohangálnak, és rövid idő alatt a pincétől a padlásig elfoglalták a háromemeletes tömböt.

A probléma az iskola szülői értekezletén is felvetődött. Sok szülő ugyanis attól tartott, hogy a gyerekek iskolatáskájukban cipelik majd haza az állatokat. Az iskolának azért jelent komoly kihívást a védekezés, mert az oktatási intézményben nem használhatják a nagyobb hatásfokkal használható mérgeket, így csak a hagyományos eszközök jöhetnek szóba.

Néhány hete már Békésből is jelezték, hogy komoly gondot okoz az egerek téli vándorlása. A hideg és a táplálékhiány miatt a rágcsálók a mezőkről is megindultak a lakott területek felé. A Beol.hu. tudósítása szerint azonban a megyében rendszeresen ismétlődő problémára felkészültek a helyiek, véralvadásgátló csalétekkel várják őket, amitől az állatok elvéreznek és elpusztulnak. Ez azért is fontos, mert az egerek orrváladéka, vizelete és ürüléke is betegségeket terjeszt.