Nézőpont: A Fidesz a kétharmad közelében

2014.01.30. 17:47

A Nézőpont Intézet legfrissebb, elmúlt egy hétben végzett közvélemény-kutatási adatai szerint a teljes lakosságon belül enyhe, az aktív pártválasztók között jelentős a Fidesz előnye, amely újra kétharmados többséget szerezne a parlamenti a mostani pártszimpátiák esetén. Az intézet egy csütörtöki eseményen ismertette a legfrissebb, elmúlt egy hétben felvett adatokon alapuló kutatásának eredményét.

Ennek értelmében az összes megkérdezett között a Fidesz népszerűsége 38 százalékos, a baloldalon az egységes Összefogásé 24 százalékos. Bejutna a parlamentbe a Jobbik 10 százalékos támogatottsággal, viszont – a Századvég tegnap közölt adataitól eltérően, de a Tárkiéval egybeesően – úgy számolnak, hogy nem jutna be az LMP, bár a Tárki 1 százalékával szemben náluk 4 százalékon áll. A Nézőpont mérései szerint mindössze 6 százalék a kormányváltó bizonytalanok aránya, vagyis azoké, akik a Fidesz ellen szavaznának, de még nem tudják (vagy azt mondták, hogy nem tudják), kire.

Az aktív pártválasztók – más kutatóintézetek terminológiájában biztos pártválasztók – között jóval nagyobb a Fidesz előnye: 46 százalék a baloldal 26 százalékával szemben. A Jobbik itt is 10, az LMP itt is 4 százalékon áll.

A Nézőpont mandátumbecslést is készített, modelljük szerint ilyen népszerűségi mutatókkal számolva a Fidesz 127 helyet szerezne a választáson az új, 199 tagú parlamentben, vagyis elég közel lenne a kétharmados többséghez (ahhoz 133 mandátum kell). Az Összefogásnak 60 képviselői helyet jósolnak, míg a Jobbik a modelljük szerint 12 mandátumot szerezne. A baloldalon mind a DK, mind az Együtt 2014 alakíthatna frakciót, előbbi 6, utóbbinak 7 mandátumot várnak.