Plusz húszmilliárd az egészségügyre

2014.01.30. 05:12

A választások előtt kapják meg a háziorvosok azt a pluszpénzt, amire 10 milliárdot tett félre idén a kormányzat. Bővül a korlátozás nélkül finanszírozott beavatkozások köre is.

Márciusban tovább emelik a háziorvosi praxisok kártyapénzét. Erről Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke számolt be a Népszabadságnak. Mint mondta, a háziorvosi praxisok kártyapénzét a kormány az elmúlt másfél évben két alkalommal is emelte, így annak összege a korábbi 164 forint helyett 200-ra változott.

DVETT20070215004
Fotó: Tréba Ákos / MTI

Erre jön most az újabb emelés. A tízmilliárdos összegből 30 ezer orvos, asszisztens bére emelkedik.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy januártól bővült a finanszírozási korlát nélkül végezhető egészségügyi ellátások köre. Bekerült a stroke egyik fajtájának számító vérzéses agyi aneurizma invazív kezelése, és a kiterjedt égéssebészeti, gyomor-, bél- vagy nyelőcsővérzéses esetek is.

Korlátlanná vált az igen kis súlyú (1500 gramm alatti) koraszülöttek ellátása, valamint a gyermekhematológiai kezelés és a szívtranszplantáció előtti kivizsgálás finanszírozása is. A lap szerint nő a továbbra is korlátozottan finanszírozott kezelésekre jutó keret is, egyes beavatkozásokból többet lehet majd végezni. A szaktárca az erre szánt 9,7 milliárd forintot már át is utalta az intézményeknek.