Hiszékeny Dezső: Nem volt casting

2014.01.31. 15:51

A Republikon Intézet szerint ön a legesélyesebb arra, hogy egyéni mandátumot szerezzen a baloldali Összefogásnak az április 6-i választáson. Meglepte a hír?

Nem lepett meg. Biztatónak tartom, de én sem a közvélemény-kutatást akarom megnyerni, hanem a választást.

Most a XIII. kerület alpolgármestere, soha nem volt parlamenti képviselő. Miért adja fel ezt a biztos pozíciót?

A választókörzetek átalakítása előtt két jelöltünk indult itt: Szanyi Tibor és Tóth József. Egyikük európai parlamenti listavezető lesz, míg a másik inkább polgármester marad. Fontos szempont volt, hogy helyettük egy kerületet jól ismerő, már bizonyított jelölt legyen. A jelölő szervezet megtárgyalta, elfogadta a nevemet.

Nem volt konkurenciája? Borszéki Gyula, például, a másik XIII. kerületi alpolgármester?

Borszéki Gyula nem kívánt jelölt lenni. A jelöltségem hosszas egyeztetés után alakult ki. Úgy is mondhatom, hogy nem volt casting.

Volt viszont egy darabig külső konkurrencia. Tavaly év végén még úgy volt, hogy a DK-s Vadai Ágnes is az ön körzetében indul. Nem ijedt meg?

Tudomásul vettem. Azóta viszont országos szinten eldőlt, hogy mégsem így lesz. Vadai Ágnes mellettem folytat majd a kampányt.

A XIII. kerület baloldali fellegvárnak számít. Van aki azt mondja, hogy egy virágcserép is nyerne itt, ha történetesen piros a színe.

Nem tartom túl gusztusosnak ezt a megjegyzést. Ismerem az elődeim eredményét, jó esélyem van a nyerésre, de nem bízom el magamat.

Már év elején megjelentek az ön nevével a szórólapok Angyalföldön, volt is vita arról, lehet-e kampányt folytatni kampányidőszakon kívül. Miért kezdett bele már ilyen korán a kampányba?

A szórólapozásról megállapította a Nemzeti Választási Bizottság, hogy nem jogsértő. Így elmondhatom magamról, hogy én vagyok az egyetlen jelölt, aki hivatalosan is szórólapozhat. Egyébként az összes budapesti választókerületben bemutatta jelöltjeit az MSZP a szórólapokon, tehát nem folytattam külön kampányt. Csak nálam volt, akinek ez nem tetszett.

Azt lehetett olvasni, hogy az ön neve miatt többen azt gondolták az ön szórólapjairól, hogy valaki tréfát űz velük. Mit gondol, inkább előny a választási kampányban egy olyan érdekes név, mint az öné, vagy inkább hátrány?

58 éve viselem a nevemet, megszoktam már, hogy először vidámságot, derültséget kelt. De azután ez megváltozik, mert kiderül, hogy az a lényeges, amit teszek, nem az, hogy mi a nevem.

Egy esetleges parlamenti ciklus után tervez-e visszatérést az önkormányzathoz, akár mint polgármester, vagy nincs már visszaút?

40 éve a kerülethez köt minden. 12 éve dolgozom Tóth József polgármester mellett. Úgy gondolom, hogy az önkormányzatiságot, a kerületet kell majd képviselnem a parlamentben is. Ebben van jártasságom és tapasztalatom.