Hedvig
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Pocokinvázió fenyegeti Békés megyét

2014.02.03. 20:42

Veszélyezteti az őszi vetésű növényeket Békés megyében a mezei pocok elszaporodása - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője az MTI.

Roszkos Zoltán Ákos igazgató elmondta: a jól fejlett növényállományban a fertőzöttség közepes, de vannak erősen fertőzött táblák is. A rágcsálók száma egységnyi területen már most jóval több, mint egy átlagos mezőgazdasági évben. A járatgócokkal teli területeken nagy foltokban lehet számítani az őszi árpa, az őszi búza és a káposztarepce kipusztulására.

Jellegzetes kártevő itt

A mezei pocok a dél-alföldi mezőségi talajok jellegzetes kártevője, ami enyhe őszi és téli időjárás esetén könnyen elszaporodik. A növényvédelmi szakemberek az idén a háborítatlan lucernaföldeken, az árokpartokon és a legelő területek melletti szántóföldeken már megfigyeltek járatgócokkal teli területeket.

A termelőknek tavaly ősztől 120 napjuk nyílt arra, hogy védekezési engedélyt kérjenek, a határidő február második felében jár le. A szokásosnál jóval több termelő jelentett be eseti védekezést.

Mélyszántással vagy ragadozókkal lehet irtani

A kártevő ellen mechanikai úton és kémiai hatóanyagokkal is lehet védekezni. Hatásos eljárásnak számít a mélyszántás, ami nemcsak a pockokat, hanem járatrendszerüket, fészkeiket is elpusztítja.

Az igazgató elmondta: Békés megyében sokan alkalmaznak biológiai védekezést a mezei pocokkal szemben. A táblákban a gazdálkodók másfél méter magas ülőfákat helyeznek el, ami vonzó pihenőhely a ragadozó madaraknak vadászat közben.

A megyében tavaly ősszel 101 ezer hektár őszi búzát vetettek, 15 500 hektár őszi árpát és a 11 200 hektár káposztarepcét.