Ha csak egyet választhatsz, ennél vagy fürdenél?

2014.02.04. 12:47

A hajléktalanokat regisztráló elektronikus rendszer ( Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről, avagy KENYSZI) kemény választás elé állítja a fedél nélkül élőket: el kell dönteniük, hogy egy nap a fürdési lehetőséget, az ételt vagy a mosási lehetőséget kínáló nappali melegedőket veszik-e igénybe – egy nap ugyanis csak egyet szabad nekik. A Város Mindenkié (AVM) az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) előtt tiltakozott a rendszer ellen kedden reggel.

Az AVM csoport tagjai tiltakozásul sárgára festették arcukat, mivel a KENYSZI rendszerben sárgán villog annak a hajléktalan embernek a neve, aki aznap már egy másik melegedőbe regisztrált. A rendszerrel az a baj, hogy nem veszi figyelembe a hajléktalanellátás sajátosságait, például azt, hogy a nappali melegedőkben más-más szolgáltatások érhetőek el: van, ahol mosni, fürödni, ügyet intézni lehet, és van, ahol meleg vagy hideg ételhez lehet jutni.

 Az AVM szerint ezért ésszerűbb lenne, ha a rendszer azt regisztrálná, egy-egy hajléktalan milyen szolgáltatásokat vett igénybe egy nap, és nem pedig azt, melyik melegedőbe jelentkezett be. Az Emmi szerint viszont a regsiztráció a hajléktalanok érdekeit szolgálja, mert arra ösztönzi a melegedőket, hogy az összes előírt szolgáltatást biztosítsák, így a hajléktalanok egy helyen intézhetnének mindent, írja az MTI.

A KENYSZI-t 2012-ben vezették be, és tavaly egy ombudsmani jelentés már kimondta, hogy semmiféle jogszabályi alapja nincs annak, hogy valakit kizárjanak az ellátásból azért, mert máshol már regisztráltak. A rendszer ennek ellenére továbbra is érvényben van. Az AVM most azért szervezett tiltakozást, mert egy tavaly év végi kutatás szerint a hajléktalanok jelentős részét utasították már el azért, mert aznap már járt máshol, ráadásul az intézmények számos esetben visszaélnek az ügyfeleik adataival, hogy így támogatást kapjanak utánuk.

„Reggel hétkor az éjszakai szállóból a nyolckor nyitó melegedőbe mentem, és sorba álltam. Századikként regisztráltam, így csak tea jutott. A másik melegedőbe, amely szintén nyolc órakor nyitott, már nem fogadtak, mivel az előző melegedőbe voltam regisztrálva” – mutatta be a rendszer hibáit személyes tapasztalatain keresztül Pap János, az AVM aktivistája.

A korábban a hajléktalanokat a közterekről kitiltó ellen is tiltakozó AVM csoport ezért most a KENYSZI rendszer megszüntetését követeli, és olyan nappali melegedők felállítását szeretné, ahol a hajléktalan emberek egyszerre megkapnak minden alapvető szolgáltatást.