A Jobbik országos listáján az Új Magyar Gárda főkapitánya

2014.02.05. 15:05

Bemutatta az országgyűlési választáson induló egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát és országos listáját a Jobbik, amely február 15-én tartja országos kampánynyitó rendezvényét. Miniszterelnök-jelöltként Vona Gábor pártelnök vezeti a listát, írja az MTI. A Jobbik elnöke a gyöngyösi székhelyű Heves megyei 2-es számú választókerületben egyéni jelöltként is indul.

Az országos lista első 27 helyéből 26-ot mostani országgyűlési képviselők foglalnak el. Az első öt helyen Vona Gábor után Balczó Zoltán, Volner János, Dúró Dóra és Sneider Tamás áll. Szerepel a listán a 46. és az 50. helyek között öt határon túli Jobbik-tag, illetve az 55. helyen Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya. A mostani 43 fős frakcióból nyolcan nem szerepelnek a 116 fős listán, és vannak, akik saját kérésükre biztosan nem befutó helyre kerültek.

Ez utóbbiak közé tartozik Szabó Gábor pártigazgató, aki az utolsó helyet foglalja el a listán, illetve Murányi Levente 1956-os elítélt, aki a szimbolikus 56. helyet kapta az országos listán. Saját kérésére nem szerepel a listán Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója, emellett nem indul újra Pörzse Sándor sem, aki várhatóan Vona Gábor személyes stábjának lesz a tagja.

Szintén nem szerepel a listán Gaudi-Nagy Tamás, aki ugyanakkor a jövőben is szorosan együttműködik a Jobbikkal, és egy „európai szintű nemzeti jogvédő iroda felállítását" vezeti majd. Nincs a listán Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője sem, akinek a mozgalmával megmarad a Jobbik szövetsége, de már nem parlamenti keretek között.

Az országos listán a jelenlegi országgyűlési képviselők közül a fentieken kívül Hegedűs Tamás, Korondi Miklós, Nyikos László és Rubi Gergely nem szerepelnek. Az korábban nyilvánosságra került, hogy Hegedűs Tamás az SZDSZ-nek, Korondi Miklós és Nyikos László pedig az MSZMP-nek volt a tagja.

Az elnökség által készített országos listát már a párt választmánya is jóváhagyta. Vona Gábor úgy értékelte, a Jobbik a legerősebb ellenzéki pártként fog nekivágni a kampánynak.