Nem izgatta fel a választókat az Összefogás

2014.02.12. 14:18

Az Ipsos szerdán publikált közvélemény-kutatása alapján elkezdtek mozgolódni a választók, de nem a baloldali összeborulás által nagyon várt baloldali bizonytalanok, hanem a Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai. Az összes megkérdezett körében a kormánypárt támogatottsága a januári 28 százalékról 30 százalékra nőtt, míg a szélsőjobboldal egyharmadával, 9 százalékra növelte támogatottságát.

A baloldali és liberális pártok szükség szülte szövetsége statisztikailag elhanyagolható mértékben, egy százalékkal növelte támogatottságát tagpártjainak januári összteljesítményéhez képest; ez az összes szavazó között 23 százalékot jelent. Az LMP sem tudott új szavazókat megszólítani, és februárban is csak 2 százalékon áll. Pedig a kormányváltó hangulat még mindig igen nagy: az összes szavazó 45 százaléka menesztené az Orbán-kormányt.

Az aktív választókat tekintve a Fidesz 51, az Összefogás 33, a Jobbik 13 százalékot kapna, ha ma lenne a választás. Az LMP a 2 százalékával itt is messze áll parlamenti küszöbtől. Ha az adatokat betesszük a Political Capital mandátumkalkulátorába, akkor - mint már hónapok óta - sima Fidesz-kétharmadot kapunk.

Pedig a pártoktól elzárkózók aránya folyamatosan szűkül, az Ipsos decemberben a lakosság 43, januárban 41, most már csak 36 százalékát mérte ebbe a csoportba. Az Ipsos szerint a Fidesznek sokkal jobban sikerült felpörgetnie szimpatizánsait, mint a baloldalnak. Míg a kormánypártiak 63 százaléka biztosnak, 78 százaléka pedig valószínűnek tartja azt, hogy pártszimpátiája április 6-ig már nem változik, addig az Összefogás szimpatizánsainál ugyanez a két adat csak sovány 53, illetve 65 százalék. 

A Jobbik is jól mozgósítja – egyébként az Ipsos által nem túl nagyra taksált – tartalékait: erősített a húszas, harmincas korosztályban, az érettségizettek és diplomások körében, illetve úgy általában vidéken mindenhol. Ráadásul a jobbikosok elég stabilnak gondolják aktuális preferenciájukat: 71 százalék biztos benne, 25 százalék valószínűsíti, hogy a pártra fog szavazni.

Az Ipsos a jelenlegi folyamatokkal elégedetlen, kormányváltást akaró, ám pártot magának nem találó választók arányát 12 százalékra teszi, ami egymillió főt jelent. Ebből azonban 700 ezer semmilyen aktivitást nem mutat, így nehéz rájuk a baloldal tartalékaként tekinteni.