Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Ellenzéki író a könyveit sem hirdetheti

2014.02.13. 14:16
Az érvényes szerződés ellenére eltávolították a győri buszokról a helyi Összefogás-jelölt könyvreklámjait. Fábián György író még karácsony előtt fizetett azért, hogy vallási krimijét és a Rába-gyár legendás vezetőjéről szóló dokumentumkönyvét a helyi járatok hátulján mutathassa be. A buszos cég azt állítja, azért vették le, mert tilos a politikai tartalmú reklám elhelyezése a járműveken.

Decemberben több mint 300 ezer forintot fizetett Fábián György író-újságíró a Kisalföld Volán reklámjait értékesítő médiacégnek két buszos reklámfelületért. A Pillár Média Kft.-vel abban állapodtak meg, hogy az általa kért reklámok két jármű hátulján három hónapon át lesznek láthatóak.

Fábián saját könyvei számára szeretett volna nagyobb publicitást a karácsony körüli időszakra.

A szerződés csak március közepén járt volna le, de a matricák, amelyeken Fábián vallási krimije, a Mária-fegyver és Horváth Ede, a Rába egykori vezetője életét bemutató Medvelepke című könyve társaságában mosolyog, a napokban eltűntek a buszokról.

Az író, aki idő közben a város 2-es választókerületében a baloldali Összefogás közös jelöltje lett, érdeklődni kezdett a Pillár Kft.-nél, hogy mi történt a reklámokkal. A hivatalos válasz végül az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-től érkezett.

Szabó Zoltán koordinációs vezető arról tájékoztatta Fábiánt, hogy a Kisalföld Volán Zrt. hirtelen tiltott kategóriába sorolta át a könyvek szerzőjét. A Volán „megítélése szerint – tekintettel a könyv írójának Győrben közismert politikai szerepvállalására, a reklám közzétételének időzítésére, és üzenetére – a burkolt politikai reklám kategóriájába tartozik, ezért történt intézkedés annak eltávolítására”.

Fábián az Indexnek elmondta, szerinte egyértelmű, hogy a Volán, illetve a reklámcég szerződést szegett, ezért ő peres úton követelheti vissza a kifizetett díjat. Az író szerint azonban a legelszomorítóbb az, hogy a választási kampányban a könyvek is ellenségekké válnak.