Úgy nyomja le a Fideszt, mint Lidl a Tescót

2014.02.14. 20:30 Módosítva: 2014.02.14. 22:08
"Ráülök a gázsütőre" - mondja nevetve Szalóczi Géza, az Összefogás egri jelöltje irodájában, miután több mint egy órát állt 2 fokban egy festőlétra tetején, egy Összefogás reklámtáblával a kezében, Eger egyik forgalmas kereszteződésében. Ez az igazi kampány-startup! Ő Fidesz-facingnek nevezi, rövid interjúnkból és galériánkból ki fog derülni, mire gondol.

Csütörtökön az egriszin.hu-n jelent meg egy fotó, amin Szalóczi Géza, az egri létraember bioplakátként, önmagát állította ki egy festőlétra tetején egy forgalmas kereszteződésben. Ő az Összefogás helyi képviselőjelöltje, az Együtt-PM pártszövetség tagja. Pénteken elkísértük a második kitelepülésére. Korán reggel, háromnegyed hétkor találkoztunk vele a párt irodájában, ahonnan azonnal indultunk a helyszínre.

Már csütörtök este elképzeltem, milyen lesz, ahogy egy öreg festékes falétrával és egy reklámtáblával autóba száll Szalóczi, a létra miatt pedig az anyósülést előre kell dönteni. A helyszínen meg töretlenül mosolyogva tartja a táblát, ha esik, ha fúj, az emberek pedig vagy beszólnak, vagy nevetnek, vagy kitartást kívánnak neki, de nem mennek el szó nélkül a képviselőjelölt mellett. Fél nyolcra már kiderült: az utolsó mozdulatig így történt. Másfél óra létrán állás után, visszatérve az irodába, egy kávé és egy kis fűtőtesten üldögélés után válaszolt néhány kérdésünkre.

Kinek az ötlete volt a létrás kampány?

Az enyém. Pár napja azt tapasztaltam, hogy a város tele van az én riválisom plakátjaival. Azokról a CÖF-ös, Összefogást lejárató plakátokról nem is beszélve, amelyek szintén a legjobb helyeken vannak kihelyezve. A kreativitást segítette a felháborodás. Nemrég kiderült, hogy a Fidesz megvette a kormánytól a jobban teljesítő blabla-kampány kreatív részét fillérekért. A kormány gyakorlatilag az adófizetők pénzén a Fidesznek kampányol.

Hogy jön ide a festőlétra?

Ez egy jó eszköz. A létra tetejéről könnyebb elmondani mindezt. Előbb utóbb nekem is lesz óriásplakátom, mert az a kampány természetes része. De nem most, majd később. És nem akartam versenyhátrányban maradni. A rivális már kint van, én is kint akartam lenni valahogy.

Kellett egyeztetnie a pártja központi kampánystábjával?

Nem egyeztettem senkivel. Csütörtökön mentünk ki először, ennek a fotói jutottak el a kampányközpontba, és egyáltalán nem kaptam semmiféle fejmosást, sőt gratuláltak.

Mi alapján választottak helyszínt?

Az egyik szempont az volt, hogy forgalmas hely legyen, ahol gyalogos és autós forgalom is van. A másik szempontnál a Fidesz-facing a varázsszó. A Philip Morrisnál dolgoztam évekig, ami egy komoly marketingű cég. Ott találkoztam azzal, hogy a Lidl Tesco-facinget csinál. Tehát oda helyezkedik, ahol a Tesco van. Ez alapján találtuk ki a Fidesz-facinget, én oda ügyeskedem magam, ahol a riválisom plakátjai vannak. Én, mint élő plakát vetélkedem a riválisom élettelen óriásplakátjával. Abban bízom, hogy aki az ő élettelen plakátját látja, annak az én élő plakátarcom fog eszébe jutni.

Meddig tervezi ezt csinálni, és még hány helyszínen?

Körülbelül nyolc helyszínt néztünk ki. Azon még gondolkodunk, hogy ne csak a kora reggeli, munkába menős időszakban álljak ki egy órára, hanem a délután is. Alapvetően pedig addig csináljuk, amíg az óriásplakátom meg nem jelenik. Utána igazából nem lesz olyan ereje. Ha mondjuk Füzesabonyban nem lesz óriásplakátom, akkor ott később is. Persze azt nem akarjuk, hogy erőltetett legyen. Ha kell, kitalálunk valami újat.

Az óriásplakátok is a Fidesz facing elve szerint lesznek elhelyezve?

Nem lehet még tudni, az egy nagyon behatárolt dolog. A plakáthelyek többsége a Simicska médiabirodalom kezében lévő cégeké, nem válogathatunk.

Be kellett jelenteni, kellett kérni területfoglalási engedélyt?

Ez nem engedélyköteles, csak bejelentés-köteles. Azt megtettük. De a jövő héttől már ezt sem kell.

És nem aggódik, hogy miután nyilvánosságot kap az akciója, akadályozni fogják? Mondjuk a riválisa?

Nem hiszem, hogy olyan piti lenne. A politikai fantázia végtelenül széles, de ez azon kívül esne.

Bár ez még csak a második alkalom, de eddig mik a visszajelzések?

Látom azokat, akik rám néznek az autóból. Sokan jól veszik a dolgot. Nem biztos hogy nekem szól, de annak veszem. Annak már jól kezdődött a reggele, aki látott valamit, ami megmosolyogtatta. Ez jó, mert beszélni fognak a kampányomról. Fontos szempont: én számoltam, hogy kb. 1 óra alatt ezer autó megy el előttem. És abban sokszor egész családok ülnek. Én tudom, milyen ezer szórólapot kiszórni, két éve járjuk a falvakat. És leginkább saját költségen, és mi gyalogoltunk. Szóval a rengeteg autót látva tudom, hogy ez mennyi szórólapozással ér fel.

Hogy készül rá?

Aláöltözöm. Azt már nem vállalnám be, hogy esernyőt vegyek, mert a plakát is ázik, ha esik. Ezt plakátként nekem is el kell viselnem. Ahogy azt is, hogy nem lehetek kesztyűben és kabátban, mert az óriásplakátomon is kesztyű nélkül, öltönyben leszek.

Mióta politizál?

2011-ben kezdődött a politikai karrierem, amikor elvették a magánynyugdíjamat.

Mi alapján választott pártot?

Az első társaság, aki kiment az utcára, a Szolidaritás volt. Az egyetlen szervezett kormányellenes mozgalom. Az első alkalommal csatlakoztam a Szolidaritáshoz, aztán röviddel később létrejött az egri Szolidaritás. Akcióztunk sokat. Aztán engem kértek meg képviselőjelöltnek. Akkor még MSZP nélkül.

Kórozs Lajos volt itt az MSZP-s. Nem volt konfliktus abból, hogy ön lett az Összefogás jelöltje Kórozs helyett?

Ez nem köztem és a Lajos közt dőlt el. Egyébként rendkívül korrekt a kapcsolatom vele. Az első kérésemre jött, és bemutatott a sajtó előtt.

Önök egyébként az összefogás mellett voltak?

Mi az első pillanattól kezdve azt gondoltuk, hogy minden demokratának benne kell lennie.

Voltak viták Gyurcsány vagy Fodor miatt?

Voltak, akik vitatták, hogy helyes-e szövetségre lépni azokkal, akiknek sokak véleménye szerint a Fidesz kétharmadához hozzájárult a politizálásuk. De akik minket aktívan támogatnak, azok mind azt gondolják, hogy a teljes demokratikus ellenzék összefogása helyes. Nem érzékeltünk elfordulást. Sőt, egyre többen jönnek be. Egyre elmosódottabbak a szervezeti határok. Jó viszonyban voltunk korábban is a helyi DK-sokkal, de sokáig még az LMP-vel is.

És mit gondol a Simon Gábor botrányról?

Fogalmam sincs róla, hogy mi zajlik. Azt tudjuk, amit a tévéből tudunk. Biztos gazemberség történt, vitathatatlan. Az alapprobléma az, hogy kutya kötelessége bevallani a vagyonát, és ez hiányzott. A következő probléma, hogy mi ez a pénz. Én nem akarok túllépni a politikusi hibán. Távoznia kellett. Ez megtörtént. Ami ezen túl van, azzal nem akarok foglalkozni. 

Nem érzi problémásnak az épp hatalmon lévő politikai elitet az előző évek politikai elitjével leváltani?

Nincs más lehetőség. Amikor elkezdődött a képviselőjelölt keresés, én mondtam, hogy bárcsak jönne egy huszonéves, igazságszerető, becsületes tiszta ember. Ha jönne, én hátraszaltót vetnék, úgy támogatnám, hogy haladjon előre, ahogy csak tudnám. De hirtelen nem fog előugrani a bokorból több száz ember, akinek nincs politikai múltja. Az Együtt-PM egyébként tele van hozzám hasonló naiv, civil politikusokkal.

És önök mit szólnak Mesterházy miniszterelnök-jelöltségéhez?

Szerettük volna ha Bajnai a miniszterelnök-jelölt, mert látjuk azt, hogy micsoda szakmai erő és mekkora szakmai munka van az Együtt-PM programja mögött. De nem ez lett. Van egy politikai realitás, és most Mesterházy a realitás. De azzal a tudással, amit beviszünk ebbe az összefogásba, tekintélyes hozománnyal szállunk be a következő kormányba.