Szinte mindenki szerint vagyonokat rejtegetnek külföldön a politikusok

2014.02.16. 23:02

"Ön szerint mennyire gyakori, hogy politikusaink külföldi számlákon vagyonokat rejtegetnek?" – tettük föl a kérdést szombaton a Voks 14 okostelefonos alkalmazásban  (ha kíváncsi, itt letölthető: iOSAndroid). Sosem volt ennyire egyöntetű a válaszadók véleménye.

A kérdésre válaszolók 91,5 százaléka szerint gyakori lehet, hogy politikusaink külföldi számlákon vagyonokat rejtegetnek. A különböző demográfiai bontások szerint semmilyen szignifikáns különbség nincs, 1-2 százalékos eltérések vannak csak, tehát minden korosztály nagyjából hasonlóan vélekedik.

Pártpreferencia szerint leginkább a Fidesz-szavazók hisznek abban, hogy csak kivételes esetekről van szó (12 és fél százalékuk gondolja ezt) – de még közöttük is a döntő többség (80 százalék) szerint gyakori lehet a dolog. Az MSZP-sek 9 százaléka vélekedik úgy, hogy csak ritkán történik ilyen. A többi párt támogatóinak csak 2-3 százaléka gondolja ezt. 

A felmérés eredménye nem reprezentatív, az alkalmazás használóinak véleményét tükrözi. 

A Voks 14 készítői felkérték az Ormós Ügyvédi Irodát, hogy ellenőrizzék, hogy adatkezelési tevékenységük megfelel-e a hatályos jogszabályokban foglaltaknak. A vizsgálat eredménye a következő: "Adatkezelő rendszere olyan adatokat tárol és kezel, melyek nem minősülnek személyes adatnak, és nem is köthetőek egy adott természetes személyhez, melynek megfelelően a Felhasználó voksát egy adott politikusra, pártra vagy egyéb közvélemény-kutatásra alkalmas kérdésre úgy tudja leadni, hogy anonimitását teljes mértékben megőrizze."