no

Oszlopokkal 20 tonnás lesz a birodalmi sas, rászakadhat a Szabadság téri mélygarázsra

2014.02.21. 01:40 Módosítva: 2014.02.21. 02:05

Azért tolta májusra a kormány a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő budapesti emlékmű megépítését, mert a jelenlegi támfal beszakadna a többtonnás oszlopok és Gábriel alatt, írja a Városszíve blog. A támfalat le kell bontani, és egy 60 centivel magasabbatt kell építeni a helyére, ezzel viszont nem tartható az avatóünnepség eredetileg eltervezett időpontja, a március 19-i dátum, Magyarország német megszállásának 70 éves évfordulója.

A Szabadság téri építkezést elindító, V. kerületi önkormányzat által megszavazott előterjesztés "nacimegszallas" címmel pdf-formátumban is elérhető.

Az előterjesztés hivatkozik az emlékműre vonatkozó tavaly decemberi kormányrendeletre, arra, hogy a Miniszterelnökség kérte a Szabadság téri helyszínhez a tulajdonosi hozzájárulást az önkormányzattól. Benne van az is, hogy az önkormányzati Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság január 14-én megadta az elvi hozzájárulást az emlékmű előkészítő munkálataihoz. Az előterjesztéshez mellékletek is tartoznak. A mellékletekben szerepel a műszaki leírás is.

De akkor most hány tonna a birodalmi sas fészke?

A kézzel írt oldalakból kiderül, hogy Párkányi Raab Péter giccses szoborkompozíciója a legóvatosabb becslések szerint is legalább 14,8 tonnás lesz. Ez a szám így jön ki:

  • 4 darab, egyenként kéttonnás oszlop, a timpanon talapzatai (8 tonna)
  • bronz birodalmi sas, feketére patinázva (0,8 tonna)
  • megolvadt, eldeformált oszlopok Gábriel arkangyal meleltt (1 tonna)
  • egy darab 150 cm-es mészkő oszlop, felirattal ellátva (2 tonna)
  • Gábriel arkangyal egyméteres mészkő talapzata (2 tonna)
  • Gábriel arkangyal (1 tonna), aki

Isten embere, Magyarország szimbóluma, magassága: 370 cm, anyaga: bronz, világosra patinázva

Zavart okoz viszont a számolásban, hogy nem tudjuk

  • hány tonnás lesz a birodalmi sas fészke, ami egy 6,8 méter hosszúságú timpanon?
  • mekkora lesz a főalak? A 14. oldalon látható firka szerint ugyanis "a főalak súlya 2 tonna", egy oldallal odébb viszont már egykilós Gábriel arkangyalt emlegetnek egy kétkilós talapzaton. Mi az igazság?
  • 300 vagy 700 kilós lesz az a 9 darab oszloptöredék, amik

a klasszikus humánus kultúra mementói lesznek?

A fentiek alapján tehát egyáltalán nem biztos még, hogy a májusra áttolt avótünnepségen egy kis oszloptöredékekkel díszített, 17,5 tonnás emlékművet vagy egy 700 kilós oszlopokkal körberakott, 21,1 tonnás mészkőmonstrumot csodálhatunk meg a Szabadság téren, esetleg valahol a két érték között lesz a végleges tömeg, ami alatt még éppen nem szakad be a Lipót garázs.

A történésztársadalomnak és a Mazsihisznak sem jött be

Korábban a történészek, a német nagykövetség és zsidó szervezetek is bírálták a kormányt a német megszállás emlékműterve miatt, mert szerintük ez téves önfelmentést adna Magyarország II. világháborús szerepére. A zsidó szervezeteket tömörítő Mazsihisz az emlékmű terve miatt is döntött arról, hogy kivonulnak a Holokauszt emlékmű kormányzati programjaiból.