Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagykanizsa és környéke. Cseresnyés Péter 2002 óta fideszes parlamenti képviselő, Nagykanizsa polgármesteri posztját adná fel, ha bekerülne. Az ellenfele Göndör István, aki 2002 óta MSZP-s képviselő, végig egyéniből, kivéve 1998-ban és 2010-ben. A jobbikos Zakó László volt már FKGP-s, MIÉP-es is, most nagykanizsai önkormányzati képviselő.

  • Keszthely és környéke. Manninger Jenő a 90-as években még fővárosi politikus volt, MDF-es színekben, 2002 óta viszont mindig egyéniből került be a parlamentbe, már fideszesként. Most is ő az esélyes. A kihívója a DK-s Szermek Zsolt, a jobbikos Selmeczy Zsuzsanna, és az LMP-s Németh Csaba Áron, mind helyi politikusok. Az LMP-s Paksy Zoltán történész-levéltáros, a párt helyi szervezetének egyik alapítója.

  • Zalaegerszeg és Lenti környéke. Kormánypárti győzelem várható, a fideszes Vígh László 2006 óta egyéniben nyert itt. Az MSZP-s Major Róbert 2010 óta önkormányzati képviselő Zalaegerszegen, ahogy a jobbikos Pete Gábor is

  • Pápa és környéke. A fideszes Kovács Zoltán fellegvára, 1998 óta mindig egyéniben nyert itt. Kihívója a szocialista Gőgös Zoltán, aki államtitkár is volt a szocialista kormányokban, és aki '98 óta a megyei listákról került be a parlamentbe. Akik még versenyben vannak: Ferenczi Gábor parlamenti képviselő (Jobbik) és Nyőgér István középiskolai tanár (LMP).

  • Tapolca, Ajka, Sümeg, Badacsony. Lasztovicza Jenő fideszes képviselő 1998 óta folyamatosan megnyerte az egyéni választókerületet, most sem várható nagy meglepetés. Az összefogás jelöltje a szocialista Horváth József, aki 1994 óta helyi képviselő. A Jobbik a megyei közgyűlésből indítja egyik politikusát, Dobó Zoltánt. Az LMP jelöltje Guzslován Gábor, akiről csak annyit sikerült megtudnunk, hogy elég aktív az interneten.

  • Várpalotától a Balaton északi partja Révfülöpig. Kontrát Károly belügyi államtitkár indul itt a kormánypártok színeiben. Többször bejutott már innen a parlamentbe, főként listákról, de a 90-es években is a környéken politizált, Pápa alpolgármestere volt. Az összellenzéki kihívója az LMP-ből emigrált Scheriring Gábor, akinek sok Veszprém megyei múltja nincs az önéletrajzaiban. Próbálkozik még Kepli Lajos környezetmérnök (Jobbik) és Cséby Géza (LMP).

  • Veszprém és környéke. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 4 éve első körben megkapta a képviselőséghez szükséges szavazatokat. 2006-ban még a megyei listáról került be, azóta egész magasra ívelt politikai karrierje. Kihívója az Összefogás MSZP-s jelöltje, Pál Béla, a jobbikos Forgóné Kelemen Judit és az LMP-s Gerstmár Ferenc.

  • Körmend és környéke. V. Németh Zsolt – jelenleg a vidékfejlesztési államtitkár – 98 óta mindig, legutóbb nagy fölénnyel, 70 százalékkal jutott be a parlamentbe a vasi választókerületből.. Kihívója Swrzava Pál, a Szolidaritás körmendi szervezetének alapítója, aki például a Finn-Magyar Baráti Társaság, a Vasparipa Körmend és a BRFK Sporthorgászat tagja. A Jobbik a parlamenti frakcióvezető-helyettest, Bana Tibort indítja, az LMP pedig Baracska Pétert, a párt helyi elnökét.

  • Kőszeg, Sárvár, Celldömölk. A Fidesz jelöltje Ágh Péter a Fidesz szombathelyi elnöke 2007 óta, most először száll harcba egyéni választókerületben, korábban kétszer is listáról került be. Az Összefogás jelöltje Fehér László, aki most a Vas megyei közgyűlés tagja,m korábban a Celldömölki polgármester is volt. A jobbikos Rába Kálmán vendéglátózik és megyei közgyűlési elnök is. Az LMP-s Bogáti András pedig helyi aktivista és önkéntes polgári természetőr.

  • Szombathely és környéke. A Fidesz jelöltje Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki jó eséllyel indul, 2006 óta mindig hozta ezt a körzetet. Kihívója az MSZP-s Nemény András, országosan nem túl ismert, pedig parlamenti képviselő is. A Jobbik jelöltje Balassa Péter, aki éveken keresztül volt a Haladás csapatkapitánya 2010-től a párt szombathelyi önkormányzati képviselője. Horváth Zoltán az LMP szombathelyi önkormányzati képviselői székét cserélné a parlamentre.

  • Dunaföldvár, Paks, Tamási, Ozora. Hirt Ferenc 2006 óta hozza a tolna megyei körzetet a Fidesznek. Az MSZP.s jelölt fiatal, a párt ifjúsági szervezteiben kezdte, 2012 óta a szocialisták paksi elnöke. Rajtuk kívül Bencze János méhész, a Jobbik Tolna megyei elnöke és a 26 éves jogász, az LMP-s Harmat Gabriella indul a képviselői helyért.

  • Dombóvár, Bonyhád. A fideszes Pótápi Árpád Jánost 1998 óta nem tudja senki megverni ebben a körzetben. Idén Tigelmann Péter (PM, helyi civil aktivista), Monostori János (Jobbik, helyi aktivista) és D. Solymás Orsika (LMP megyei elnöke) próbálkozik.

  • Szekszárd és környéke. A Fidesz a szekszárdi polgármestert indítja, Horváth István négy éve hozta ezt a választókerületet, úgy tűnik, a parlamenti munka jobban érdekli. Az Összefogás jelöltje Harangozó Tamás, a szocialisták egyik ifjó reménysége, Mesterházy Attila pártelnök egyik közeli embere. A Jobbik jelöltje a szekszárdi elnökük, az LMP pedig a szekszárdi trafikmutyit leleplező exfideszes Hadházy Ákost indítja.

  • A korábbi nyírbátori és nagykállói választókerületből alakították ki. A Fidesz-jelölt Simon Miklós 1998 óta képviselő, első négy évében FKGP-, azóta Fidesz-színekben, háromszor nyert nyírbátori egyéni mandátumot, 2006-ban listán került a parlamentbe (Nagykállón négy éve Budai Gyula győzött). Az Összefogás jelöltje 2001-ig Fidesz-tag volt, 1998-2002 között parlamenti képviselő, a Centrum Párt alapítója, volt MOB-tag és MLSZ-alelnök is. A Jobbik-jelölt szintén nyírbátori, négy éve Veres Jánost megelőzte. Az LMP a megyei választmányi elnököt indítja.

  • Nagyjából a korábbi mátészalkai és baktalórántházi körzet alkotja, a jelöltek közül csak a jobbikosnak van parlamenti tapasztalata. Négy éve mindkét körzetben első fordulós mandátumot szerzett a Fidesz. De nem a két győztes valamelyikét indítják, hanem a mátészalkai Kovács Sándor megyegyűlési alelnököt. Megyei képviselő és a kistelepülési polgármester az Összefogás jelöltje, a Jobbiké az az Apáti István, aki négy éve 30 százalékot szerzett Mátészalkán, és országos listáról be is került a parlamentbe. Az LMP jelöltje négy éve a fővárosban volt önkormányzati képviselőjelölt, a püspöknek csak névrokona.

  • Vásárosnamény, Fehérgyarmat. A fideszes Tilki Attila már 2010-ben is győzött, és 2006 óta Fehérgyarmat polgármestere. Őt a DK-s Baka Istvánnak kéne legyőznie. A Jobbik a fafaragó iparművész Adorján Bélában látja az esélyt, az LMP Bartha Olivért indítja.

  • Kisvárda, Demecser, Nyírtura. Négy éve a KDNP-s Seszták Miklós már az első fordulóban elnyerte a mandátumot. Azóta viszont akadt némi problémája, amikor kiderült, hogy ügyvédként és fb-tagként segített egy milliárdos pályázatokon nyertes helyi céget. Így talán megszoríthatja egy szintén kisvárdai szocialista, Legény Zsolt, aki az előző ciklusban volt parlamenti képviselő. A Jobbik ifj. Földi István hadtörténészt, az LMP Balogh Emese környezetvédelmi szakjogászt indítja.

  • Tiszavasvári, Tiszalök, Nyírtelek. Tiszavasvári az egyetlen város, ahol 2010 októberében a Jobbik polgármesterjelöltje nyert, ráadásul most a választókerületben a nemzeti radikálisok a 2010 óta parlamenti képviselősködő ügyvédet, Gyüre Csabát indítják. Valószínűleg ez sem lesz azonban elég a fideszes Vinnai Győző ellen, aki 2010-ben megnyerte az egyik nyíregyházi egyéni mandátumot, és ő a megyei kormánymegbízott is. De labdába rúga veterán MSZP-s Juhász Ferenc is, aki 1998-ban és 2006-ban is Tiszavasváriban nyert egyéniben. 2002 és 2006 között pedig honvédelmi miniszter volt. Az LMP jelöltje a hitoktató Tóth Miklós.

  • A korábbi szabolcsi 1-es számú választókerület mintakörzetnek számított: mindig olyan párti nyert itt, aki aztán a kormánytöbbséghez tartozott. A Fidesz-KDNP a négy évvel ezelőtti győztes helyett egy önkormányzati képviselőt indít, mivel a mostani képviselő, Kovács Ferenc inkább polgármester maradna. Az Összefogás képviselője szintén önkormányzati képviselő, emellett középiskolai tanár. Az egyetlen jelölt, akinek van parlamenti rutinja, a jobbikos Balczó Zoltán, aki 1998-2002 között MIÉP-es volt, majd 2010-ben a Jobbik fővárosi listáján szerzett mandátumot (2009-tól EP-képviselője is volt a pártnak). Az LMP jelöltje egy fejlesztőiskolai oktatásvezető.

  • Siófok, Balatonkiliti. A Fidesz a 37 éves Witzmann Mihályt, a megyei közgyűlés alelnökét, útügyi miniszteri biztost indítja. Neki a szocialista Harangozó Gábor ellen kell helyt állnia, aki 2010 óta országgyűlési, előtte pedig EP-képviselő volt. A Jobbik egy kadarkúti vállalkozóval, Berkes Gáborral, az LMP Gál Ferenc bábonymegyeri gazdálkodóval fut neki a megmérettetésnek.

  • Balatonboglár, Marcali. 2006-ban a fideszes Móring József Attila nyert Balatonbogláron, most is ő a kormánypártok jelöltje. Móring pedagógus, jelenleg az Országgyűlés egyik jegyzője. Az Összefogás színeiben Harján Dávid indul, ő az MSZP megyei alelnöke. A Jobbik Mátyás Balázs Máté munkaerőpiaci tanácsadót indítja. Az LMP jelöltje a termékmenedzser Filák Péter.

  • Csurgó, Nagyatád. A választókerület esélyese a KDNP-s Szászfalvi László, az igazságügyi tárca államtitkára. Szászfalvi 1998 óta mindig nyert a csurgói választókerületben. Baloldali kihívója a nagyatádi MSZP-elnök Csendesné Murányi Ibolya, aki pedagógusként kezdte, és jelenleg vendéglátásból él. A Jobbik jelöltje a történelemtanár Ander Balázs, az LMP-é a környezetmérnök Kutas Viktor.

  • Kaposvár és környéke. A Fidesz jelöltje Gelencsér Attila, aki 2010-ben is megnyerte az egyik kaposvári mandátumot, és 2006 óta vezeti a megyei közgyűlést. Az Összefogás a DK-s Kolber István volt tárca nélküli minisztert állítja csatasorba, 2006-ban ő is nyert Kaposváron, 2010-ben pedig a megyei listáról szerzett mandátumot. A Jobbik a helyi poliitkus Miháldinecz Gábort indítja, az LMP pedig a 2010-ben is indult Felder Frigyes szociológust. Kaposváron nyerhet a baloldal, ezért komoly fegyvertény, hogy itt végül Gyurcsányék rúghatnak labdába.

  • Cegléd, Abony. A Fidesz a ceglédi polgármesterrel száll ringbe, Földi László régi motorosa a pártnak, 2010-ben is simán nyert. Az Összefogás az abonyi polgármesterrel, Romhányiné Balogh Edittel indul, míg a Jobbik Volner Jánossal (jelenleg országgyűlési képviselő), az LMP pedig a kevésbé ismert Földi Áronnal száll ringbe, de kevés az esély, hogy az ellenzéki jelöltek legyőzzik a fideszes Földi Lászlót.

  • Dabas, Dömsöd, Dunaharaszti. A Fidesz színeiben Pánczél Károly indul, aki 2010-ben már Ráckevén könnyedén nyert. Az Összefogás a PM-es Bakó Krisztinát indítja, a Jobbik pedig a párthoz 2009-ben csatlakozó Zábrácki Lászlót. Az LMP jelöltje Zagyva Gabriella környezetvédelmi referens.

  • Albertirsa, Monor. A Fidesz jelöltje Pogácsás Tibor, ő már 2010-ben is nyert. Az Összefogás az MSZP-s Braun Róbertet indítja, akiről 2012-ben derült ki, hogy a szocialista párt tagja. A Jobbik egy korábbi kisgazda háziorvossal, a Jobbik monori szervezetének alelnökével, Keresztúri Imrével száll ringbe, míg az LMP egy ócsai önkormányzati képviselővel, Török Lászlóval.

  • Tápiószecső, Nagykáta. A Fidesz itt is biztosra akar menni és Czerván Györgyöt indítja, ő 2010-ben már az első fordulóban mandátumot szerzett. Ellenfele az MSZP veteránja, Baja Ferenc lesz az Összefogás jelöltjeként, a Jobbiktól a politizálást még a MIÉP-ben kezdő jogász, Csanádi Gábor, valamint az LMP-s Mikus Csaba autószerelő.

  • Százhalombatta, Dunavarsány, Szigetszentmiklós és környéke. Bármi megtörténhet, az időközi választást tavaly az MSZP jelöltje nyerte. Most Bóna Zoltánt, Dunavarsány polgármesterét indítja a Fidesz, őt tavaly nevezték ki választókerületi elnöknek. Ellene indítja az Összefogás Kuncze Gábor volt SZDSZ-es belügyminisztert, a Jobbik egy pedagógust, Lupa Jánost, az LMP pedig Ladányi Emma önkormányzati képviselőt.

  • Maglód, Üllő, Dabas, Vecsés, Gyömrő egy része. Szűcs Lajos indul a Fidesz színeiben, ő már 2010-ben nyert itt. Az Összefogás jelöltje Szabó Rebeka PM-es országgyűlési képviselő (2010-ben az LMP-s listán került a parlamentbe). A Jobbik a gyömrői Sas Zoltán indítja, ő a helyi jobbik alelnöke és a parlamenti Jobbik-frakció egyik szakértője. Az LMP pedig Pintér Sándort indítja, aki csak névrokona a belügyminiszternek.

  • Gödöllő, Mogyoród, Kistarcsa. A Fidesz biztosra megy és Vécsey Lászlót indítja, aki 2010-ben is nyert. Az Összefogás egy helyi ősszocialistát, Kovács Barnabást jelölte, a Jobbik pedig Bertha Szilviát, aki 2010-től a párt egyik parlamenti képviselője. Az LMP Lengyel Szilviát indítja, ő szintén országgyűlési képviselő.