Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Óvakodjon a vaddisznókocáktól a Pilisben!

2014.03.06. 17:32

Vaddisznóveszélyre figyelmeztető közleményt adott ki csütörtökön a Pilisi Parkerdő Zrt. Azt írják, hogy most van a vaddisznók ellési időszaka, és ilyenkor különösen fontos, hogy kutyát csak pórázon, a kijelölt turistautakon sétáltassanak a tulajdonosaik, mert a kicsinyeit védő anyaállat komoly sérülést okozhat.

Az anyaállatok a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett „vaddisznó vackot” alakítanak ki az elléshez, az utódok megszületése után a kocák "nagyon keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenség tűnik fel a közelükben". A parkerdő szerint azért nem szabad letérni a turistautakról, hogy még véletlenül se ütközzünk bele a malacos koca fekvőhelyébe.

A kutyákra pedig azért érdemes különösen figyelni, mert - a parkerdő figyelmeztetése szerint - "az erdőben kószáló kutyák a vaddisznót felbőszíthetik, ami különösen igaz a malacukat féltő kocákra, akik ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek". Ráadásul a felbőszített kocát a menekülő kutya a gazdájához vonzhatja, tették hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?