Olivér
4 °C
8 °C

Ne csak Orbánnak, egy melegnek is lehessen öt gyereke

2014.03.06. 18:45

Az LMBT közösség  (LeszbikusMelegeBiszexuálisTranszexuális) tagjainak tartottak pártválasztó fórumot a baloldali pártok csütörtök délután a Kinóban. A rendezvényre a Fidesz és a KDNP is hivatalos volt, ők azonban nem jöttek el, így vita sem nagyon alakult ki, de legalább a melegek egyenjogúságának számtalan aspektusát megismerhettük, és sokszor meghallgathattuk, mennyire nagyon egyet ért ebben a kérdésben az LMP, a DK, az MSZP, a Liberálisok, a PM és az Együtt.

Az Együttet képviselő Juhász Péter már az elején figyelmeztette a résztvevőket, hogy nem nagyon lesznek különbség a hat párt álláspontja között, ráadásul tétje se nagyon van a körülbelül 50 fő előtt zajló beszélgetésnek. Ezt a közönyt a többi résztvevő azzal igyekezett enyhíteni, hogy folyamatosan utaltak arra, hogy amiről most itt beszélgetnek, az áprilistól bizony az ő többségükkel felálló parlament vitatémái között lesz.

Schiffer András és Sebián-Petrovszki László
Schiffer András és Sebián-Petrovszki László
Fotó: Tóth P. Flóra

Hogy egy kis konfliktus azért legyen, Schiffer András (LMP) finoman beszólt a Fidesz családpolitikáját szapuló Müllerné Szabó Tímeának (MSZP), hogy a Gyurcsány-kormány alatt is előfordult, hogy durván szétverték a melegfelvonulásokat, illetve vitát generált azzal is, hogy kijelentette, a pártoknak márpedig nem szabad zászlókkal megjelenni a Budapest Pride-on, mert azzal csak hasznot húznak egyébként is kiszolgáltatott emberekből.

A szintén vitapárti Juhász Péter erre kifejtette, hogy szerinte nagyon fontos, hogy a "szivárványkoalíció" zászlókkal legyen jelen a melegfelvonulásokon, mert így lehet elindítani egy valós társadalmi párbeszédet, ami fórumbeszélgetésekkel nem fog létrejönni. Juhász a későbbiekben többször is elmondta, hogy mennyire fontos felvállalni az embes személyiségének társadalmilag is fontos aspektusait, ő például korábban már többször is kiállt és bevallotta, hogy drogos.

A pártválasztó beszélgetés - amelynek célja ugyebár az lenne, hogy segítsen a melegeknek eldönteni, kire szavazannak, ami ebben a felállásban egyébként is az Összefogás-LMP dichotómiára egyszerűsödött - négy fontosabb témát érintett. Szó volt a melegek általános helyzetéről, az egynemű párok gyermekvállalásáról, az oktatás és a melegjogok viszonyáról, illetve a politikusok coming outjáról, azaz "előbújásáról".

A legszemélyesebb, és ezért legérdekesebb hozzászólások a gyermekvállalás témakörében érkeztek a résztvevőktő.  A Liberálisok képviseletében Bősz Anett mesélte el egy fiatal meleg aktivistájuk történetét, aki saját bevallása szerint azért áll ki arcával is a meleg jogaiért, mert fontosnak tartja, hogy ne csak Orbán Viktornak legyen joga az öt gyerekhez, hanem neki is.  A DK-s Sebián Petrovszki László pedig saját gyermekvállalási kálváriáját idézte fel, mivel meleg férfiként, ha gyereket szeretne, akkor azon kell gondolkoznia, hogy miként kerülje meg a törvényeket, vagy, hogy hogyan tegyen félre elég pénzt a szükséges eljárásokhoz.

Abban egyébként egyetértettek a résztvevők, hogy nonszensz, ami a mesterséges megtermékenyítés és a másodlagos örökbefogadás szabályozásával jelenleg van, mert gyakorlatban mindenki kijátssza a törvényeket, amelyek így abszolút nem alkalmazkodnak a valósághoz és a valós igényekhez.

Szabóné Müller Tímea, Szabó Tímea és Juhász Péter
Szabóné Müller Tímea, Szabó Tímea és Juhász Péter
Fotó: Tóth P. Flóra

Nagy egyetértés volt az illetően is, hogy a Fidesz minden szétzúzta a melegek jogait az egyetlen elfogadható családforma alkotmányban rögzítésével, a regisztrált élettársi kapcsolat eltörlésével és az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogosítványainak visszavágásával. A jelenlévő pártok mindegyik visszacsinálná a Fidesz intézkedéseit, ha lehetősége nyílna rá, és különbségek csak annyiban vannak köztük, hogy milyen gyorsan és milyen ritmusban képzelik el a melegek teljes emancipációját.

Az oktatást illetően szintén nagy egyetértés volt abban, hogy szükség van a gyerekek és a pedagógusok társadalmi érzékenyítésére és arra, hogy minél hamarabb megtanulják, milyen sokféle ember él Magyarországon. Azonban míg a Liberálisok ezt az erkölcstan részeként tennék a tananyag részévé, a többi párt inkább az állampolgári ismeretek keretében oktatná.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?