Ne csak Orbánnak, egy melegnek is lehessen öt gyereke

2014.03.06. 18:45

Az LMBT közösség  (LeszbikusMelegeBiszexuálisTranszexuális) tagjainak tartottak pártválasztó fórumot a baloldali pártok csütörtök délután a Kinóban. A rendezvényre a Fidesz és a KDNP is hivatalos volt, ők azonban nem jöttek el, így vita sem nagyon alakult ki, de legalább a melegek egyenjogúságának számtalan aspektusát megismerhettük, és sokszor meghallgathattuk, mennyire nagyon egyet ért ebben a kérdésben az LMP, a DK, az MSZP, a Liberálisok, a PM és az Együtt.

Az Együttet képviselő Juhász Péter már az elején figyelmeztette a résztvevőket, hogy nem nagyon lesznek különbség a hat párt álláspontja között, ráadásul tétje se nagyon van a körülbelül 50 fő előtt zajló beszélgetésnek. Ezt a közönyt a többi résztvevő azzal igyekezett enyhíteni, hogy folyamatosan utaltak arra, hogy amiről most itt beszélgetnek, az áprilistól bizony az ő többségükkel felálló parlament vitatémái között lesz.

Schiffer András és Sebián-Petrovszki László
Schiffer András és Sebián-Petrovszki László
Fotó: Tóth P. Flóra

Hogy egy kis konfliktus azért legyen, Schiffer András (LMP) finoman beszólt a Fidesz családpolitikáját szapuló Müllerné Szabó Tímeának (MSZP), hogy a Gyurcsány-kormány alatt is előfordult, hogy durván szétverték a melegfelvonulásokat, illetve vitát generált azzal is, hogy kijelentette, a pártoknak márpedig nem szabad zászlókkal megjelenni a Budapest Pride-on, mert azzal csak hasznot húznak egyébként is kiszolgáltatott emberekből.

A szintén vitapárti Juhász Péter erre kifejtette, hogy szerinte nagyon fontos, hogy a "szivárványkoalíció" zászlókkal legyen jelen a melegfelvonulásokon, mert így lehet elindítani egy valós társadalmi párbeszédet, ami fórumbeszélgetésekkel nem fog létrejönni. Juhász a későbbiekben többször is elmondta, hogy mennyire fontos felvállalni az embes személyiségének társadalmilag is fontos aspektusait, ő például korábban már többször is kiállt és bevallotta, hogy drogos.

A pártválasztó beszélgetés - amelynek célja ugyebár az lenne, hogy segítsen a melegeknek eldönteni, kire szavazannak, ami ebben a felállásban egyébként is az Összefogás-LMP dichotómiára egyszerűsödött - négy fontosabb témát érintett. Szó volt a melegek általános helyzetéről, az egynemű párok gyermekvállalásáról, az oktatás és a melegjogok viszonyáról, illetve a politikusok coming outjáról, azaz "előbújásáról".

A legszemélyesebb, és ezért legérdekesebb hozzászólások a gyermekvállalás témakörében érkeztek a résztvevőktő.  A Liberálisok képviseletében Bősz Anett mesélte el egy fiatal meleg aktivistájuk történetét, aki saját bevallása szerint azért áll ki arcával is a meleg jogaiért, mert fontosnak tartja, hogy ne csak Orbán Viktornak legyen joga az öt gyerekhez, hanem neki is.  A DK-s Sebián Petrovszki László pedig saját gyermekvállalási kálváriáját idézte fel, mivel meleg férfiként, ha gyereket szeretne, akkor azon kell gondolkoznia, hogy miként kerülje meg a törvényeket, vagy, hogy hogyan tegyen félre elég pénzt a szükséges eljárásokhoz.

Abban egyébként egyetértettek a résztvevők, hogy nonszensz, ami a mesterséges megtermékenyítés és a másodlagos örökbefogadás szabályozásával jelenleg van, mert gyakorlatban mindenki kijátssza a törvényeket, amelyek így abszolút nem alkalmazkodnak a valósághoz és a valós igényekhez.

Szabóné Müller Tímea, Szabó Tímea és Juhász Péter
Szabóné Müller Tímea, Szabó Tímea és Juhász Péter
Fotó: Tóth P. Flóra

Nagy egyetértés volt az illetően is, hogy a Fidesz minden szétzúzta a melegek jogait az egyetlen elfogadható családforma alkotmányban rögzítésével, a regisztrált élettársi kapcsolat eltörlésével és az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogosítványainak visszavágásával. A jelenlévő pártok mindegyik visszacsinálná a Fidesz intézkedéseit, ha lehetősége nyílna rá, és különbségek csak annyiban vannak köztük, hogy milyen gyorsan és milyen ritmusban képzelik el a melegek teljes emancipációját.

Az oktatást illetően szintén nagy egyetértés volt abban, hogy szükség van a gyerekek és a pedagógusok társadalmi érzékenyítésére és arra, hogy minél hamarabb megtanulják, milyen sokféle ember él Magyarországon. Azonban míg a Liberálisok ezt az erkölcstan részeként tennék a tananyag részévé, a többi párt inkább az állampolgári ismeretek keretében oktatná.