Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönt kaptak a kenőpénzt kérő határőrök

2014.03.07. 10:55

Kilenc határrendészt és egy pénzügyőrt sújtott kétéves börtönbüntetéssel jogerősen pénteken a Szegedi Ítélőtábla, a korábban a gyulai határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő vádlottak török kamionsofőröktől kértek kenőpénzt, írja az MTI. A büntetés végrehajtását négy vádlott esetében fölfüggesztette az ítélőtábla.

A török sofőröket a pénz átadására telefonon rábíró tolmácsot négy év börtönre ítélte a bíróság. A vesztegetést beismerő kamionosokra korábban, jogerősen megrovást szabott ki a Gyulai Törvényszék.

A bíróság valamennyi vádlottal szemben az átvett kenőpénz nagyságával megegyező vagyonelkobzást rendelt el, a rendőröket pedig a határrendészeti foglalkozás gyakorlásától is eltiltotta.

A bíróság megállapításai szerint 2010-ben a határrendészek - alappal vagy mondvacsinált indokokkal - szabálysértést állapítottak meg a belépésre jelentkező kamionosoknál, majd szóltak a tolmácsnak, aki telefonon felhívta a sofőröket. Azt mondta nekik, hogy ha meg akarják úszni a büntetést, és gond nélkül szeretnének továbbhaladni, adjanak csúszópénzt a határrendészeknek. Az ítélet szerint a vádlottak 15 alkalommal vettek át a kamionosoktól 10 és 100 euró közötti összeget.

A bűncselekményeket a vádlottak telefonját lehallgatva derítette föl a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.