Markolóval estek a kő-hegyi védett területnek

2014.03.08. 12:30
A Szentendre fölötti Kő-hegyi menedékház felújítása közben a kivitelező cég markolói feltúrták egy bronzkori és vaskori földvár védett régészeti lelőhelyét. A kivitelezőnek engedélye sem volt, ezért örökségvédelmi bírságot szabtak ki rá.

A Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala egy bejelentés alapján kezdett vizsgálatot a kő-hegyi szabálytalanság ügyében. 

A bejelentő Levegő Munkacsoport tagja, Lenkei Péter természetvédelmi mérnök lapunknak elmondta, hogy érkezett hozzájuk egy lakossági panasz arról, hogy hatalmas gödröket ásnak a Kő-hegyi menedékház védett környékén, pedig az régészeti védelem alatt áll. A panasz szerint a munkára engedély sincs, pedig a területet elég masszívan átépítik, a gödrökben biológiai szennyvíztisztító lesz.

Megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát, hogy milyen lépseket tettek az ügyben. A válasz szerint a Kő-hegyen található bronzkori és vaskori földvár egy nyilvántartott régészeti lelőhely, amely általános védelem alatt áll. 

A kormányhivatal szakemberek bevonásával végzett helyszíni szemlét, melynek során kiderült, hogy a munkálatok folyamán örökségvédelmi kár az említett területen nem keletkezett. Ugyanakkor a hatósági engedély nélkül végzett földmunkálatok miatt örökségvédelmi bírságot szabtak ki.

A Kő-hegyi menedékház felújítása a kormányzati turistaház-rekonstrukciós program második állomása. Az elsőt, a Som-hegyi menedékházat maga Orbán Viktor miniszterelnök avatta tavaly októberben, hogy a jövőben 50 ezer lépésenként lesz egy turistaház a turistautak mentén.

A Kő-hegyi turistaházat felújító Pilisi Parkerdő Zrt. élen jár a programban: a Som-hegyi ház is hozzájuk tartozik, és a nyáron átadandó Fekete-hegyi turistaház is. A Kő-hegyi házat március 15-én kell átadni a tervek szerint.