Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Újra bíróság elé áll Dávid Ibolya

2014.03.10. 07:08

Újrakezdődik az elsőfokú büntetőper a több mint fél évtizeddel ezelőtt kipattant UD Zrt.-ügyben Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és egykori párttársa, Herényi Károly ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma - írja az MTI.

A vád személyes adattal visszaélés, illetve Dávid Ibolya esetében kényszerítés is.  Az ügyészség szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly máig ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként - és ily módon Dávid Ibolya riválisaként - indulni kívánó Almássy Kornél volt MDF-s országgyűlési képviselőt.

A Dávid Ibolya birtokába került lehallgatási anyagokon többek között az UD Zrt. egyik akkori vezetője beszélt Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának az MDF-elnök elleni adatgyűjtésről, illetve egy esetleges MDF-en belüli hatalomváltásról. A beszélgetések egyes résztvevői vitatták, hogy ezekről a kérdésekről lett volna szó, és félreértésnek minősítették ezeket az értelmezéseket.

Dávid Ibolyát, az MDF korábbi elnökét, vádlottat és Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját, tanút szembesítik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. (2011.)
Dávid Ibolyát, az MDF korábbi elnökét, vádlottat és Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját, tanút szembesítik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. (2011.)
Fotó: Beliczay László / MTI

A vádlottak mindvégig következetesen tagadták bűnösségüket. Az elsőfokú bíróság egyszer már felmentő rendelkezést hozott, ám azt a döntést másodfokon megsemmisítették, így az eljárást meg kell ismételni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!