Legalább tízmillióval tartozik egy jelölt

2014.03.11. 20:08 Módosítva: 2014.03.11. 20:11

A NAV felsorolása szerint az egykori MDF-es Racker Béla legalább tízmillióval tartozik az adóhatóságnak - tudta meg az Origo.

A Új Magyarország Párt egyik képviselőjelöltje, Racker Béla korábban az MDF színeiben politizált, volt megyei közgyűlési és helyi önkormányzati képviselő is, és 2006-ban indult (sikertelenül) a parlamenti választáson is. A politikus neve rajta van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak legalább tízmillió forinttal tartozó emberek listáján is.

Az Origo akkor talált rá erre az egyezőségre, amikor összevetette az egyéni választókerületi jelöltek nevét a NAV listájával. Racker az Origónak megerősítette, hogy az ő neve van a listán, de hozzátette, hogy magánszemélyként tartozik, és ezért ennek szerinte nincs semmi köze az Új Magyarország Pártban folytatott tevékenységéhez.

Racker az adótartozásáról annyit mondott, hogy az egy 2006-os üzleti döntéséből ered. Akkor eladta a részesedését egy cégben, ami után le kellett volna adóznia, viszont ő a befizetés előtt befektette a pénzt egy másik vállalkozásba. Racker szerint „az nem jött létre”, vagyis elúszott a pénze.

Rackernek volt egy számára végül kedvezően végződő bírósági pere is egy üzleti ügyből kifolyólag. Azzal vádolták, hogy 2007-ben egy bioetanolt gyártó üzem létrehozásának ígéretével jelképes áron szerzett meg, illetve kívánt megszerezni önkormányzati földterületeket Kőszegen, ahol akkor tagja volt a helyi képviselő-testületnek. A 2012-es ítélethirdetéskor a bíróság kimondta, hogy a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, Racker szándéka nem a jogtalan ingatlanszerzés volt. Az önkormányzatból időközben kikerült politikust így felmentették a vádak alól.

Az ATV-n Kálmán Olga interjúzott vele, a beszélgetésben azt mondta, jelentős motiváció volt számukra a kampánypénz, mikor a Fidesznél előbb összegyűjtötték az ajánlásokat.