Az LMP csatlakozik a zöld szervezetek kiáltványához

2014.03.12. 15:59
Az LMP csatlakozik a zöld szervezetek környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványához – olvasható a párt honlapján.

Csiba Katalin környezetpolitikai és Sallai Róbert Benedek vidékfejlesztési szakszóvivő szerint kisebb pontosítások után a párt listájának első 15 helyezettje várhatóan aláírja a kiáltványt, de erre bíztatják az összes többi jelöltjüket is.

A két képviselőjelölt arra reagált, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerdán hatvannégy környezetvédő civil szervezet 12 pontba foglalt környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványát juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek.

A nyilatkozatot aláíró képviselőjelölteknek azt kell vállalniuk: ha nem teljesítik a szervezetek szakpolitikai javaslatait és elvárásait, akkor vagy lemondanak a mandátumukról vagy képviselői juttatásuk minimálbéren felüli részét közcélokra ajánlják fel. A 12 pontos listából Csiba Katalin és Sallai Róbert Benedek egyaránt három-három pontot emelt ki budapesti sajtótájékoztatóján - írja az MTI.

Csiba Katalin azokat, amelyek szerint nemet kell mondani a paksi bővítésre, ökosziociális költségvetést kell alkotni és átláthatóvá kell tenni a törvényalkotást. Sallai Róbert Benedek pedig a fenntartható erdő és mezőgazdaságról, az élethosszig tartó környezeti nevelésről és a biológiai sokféleség csökkentésének megállításáról beszélt. A vidékfejlesztési szakszóvivő azt mondta, a kiáltványban több olyan pont is van, amelyek visszatükröződnek az LMP programjában.

Sallai Róbert Benedek hangsúlyozta, hogy az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat apró pontosításokra szorul. Példaként említette, egyértelműsíteni kell, mit jelent az, hogy egy képviselő nem tett meg minden tőle telhetőt egy adott ügyben.