Judit
3 °C
7 °C

Dugdossák Orbán Viktort

2014.03.12. 14:01
Orbán Viktort a legkevésbé biztos választókerületekben veti be a Fidesz. A legrosszabb helyekre koncentráló lokalizált kampány programjait a miniszterelnök stábja néha egyáltalán nem, néha csak az utolsó pillanatban jelenti be az országos sajtónak. A bújtatással elérhető, hogy az országos lapok, tévék riporterei csak ritkán zavarják meg az eseményeket, a helyi média és a meghívott újságírók viszont nyugodt légkörben tevékenykedhetnek a miniszterelnök körül.

Csak a kormányoldal számára legrosszabb támogatottságú választókörzeteket járja végig Orbán Viktor. A pártelnök-miniszterelnök két-három hete kezdett országjárásba.

A Fidesz a győzelmi esélyek szerint rangsorolta a választókerületeket, és a 106 körzet leggyengébb harmadában kezdett erős választási hajrába. Ezeken a helyeken szerepeltetik Orbán Viktort is. A miniszterelnök személyes fellépéseire pedig egy helyi kampányt is rászerveznek.

Egy operatőr asztalra állva filmezi Orbán Viktor ózdi kampányeseményét
Egy operatőr asztalra állva filmezi Orbán Viktor ózdi kampányeseményét
Fotó: Miniszterelnökség / Facebook

A lokalizált kampány következménye, hogy Orbán stábja megpróbálja lehetőleg távol tartani a helyi programokról az országos sajtót. Már az alsó egyharmadot járó körút egyik első állomásán, Ózdon lemaradtak a nagyobb újságok és tévék a miniszterelnök bejelentéséről. Orbán a helyi tévének adott interjúban mondta el, hogy a kormány újabban már azon is dolgozik, hogyan támassza fel a magyar bányászatot.

A sok száz-, sőt ezermilliárdosra becsülhető terv bejelentéséről az Index is készített volna saját helyszíni tudósítást, de – akárcsak a többi fővárosi médium – nem tudott, mert csak utólag értesült a miniszterelnöki fellépésről. Orbán mondatait, és hogy mi történt az egyébként nagyon látványos, romos szerelőcsarnokban, az MTI-ből és a miniszterelnök Facebook-oldaláról lehetett összeollózni.

Utólag tudtuk meg azt is, hogy Orbán Viktor egynapos körúton járt a Nyírségben, bográcsozott a helyiekkel, majd hazafele beugrott egy rövid családlátogatásra Szijjártó Péter államtitkár otthonába. Ezekről a találkozókról kizárólag Orbán Facebook-oldala adott közre egy összevágott videót.

Ugyanezzel a technikával csepegtettek információkat a Pest és Tolna megyei körútról is. A városi szervezet előre összehívta a helyi médiumokat, Orbánt pedig elkísérték saját emberei, akik a legszebb pillanatokat örökítették meg fényképeiken, videóikban. A Facebookon néhány nap alatt sok ezren lájkolták Orbán Ercsiben készült ultipartis fényképét.

A krími ukrán–orosz konfliktus első hétvégéjén a fegyveres konfliktussal fenyegető helyzet miatt az Index megpróbálta emailen elérni Orbán Viktort. A miniszterelnök stábján keresztül igyekeztünk megtudni, mi az álláspontja az egyre súlyosabb konfliktussal kapcsolatban. Ekkor már az ellenzék is támadni kezdte a miniszterelnököt, hogy sűrű kampánykörútja ellenére semmit nem mondott az oroszok krími megjelenéséről. A nemzetközi politikára vonatkozó kérdésünkre nem jött válasz, csupán egy értesítést kaptunk, hogy a kormányfő időközben elmondta véleményét. Orbán Viktor Simon István egyéni vállalkozó telephelyén tett látogatásán nyilatkozott a világhelyzetről.

A miniszterelnöki stáb szerint arra sincs mód, hogy akár csak egy héttel előre kiadják a miniszterelnök programlistáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?