Egyetlen lépésre a nagy zsozsótól

2014.03.12. 07:40 Módosítva: 2014.03.12. 07:42
Bár a baloldali 4K! nem tudott elég aláírást összeszedni ahhoz, hogy országos listát állítson, másoknak azért összejött: sport- és MLM-hívők, kalandorok, rejtőzködők, és régi motorosok lettek esélyesek a százmilliós állami támogatásra. Meglepően sokaknak össze is jött.

Ha a devizahiteleseket nem is feltétlen menti meg a A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a Kásler Árpád vezette szervezetnél már bonthatják is a pezsgőt, merthogy elég aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy országos listát állíthassanak, és a szervezetet nyilvántartásba is vették A pártnak 58 képviselőjelöltjét vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda (NVI), így Káslerék nem 149, hanem már 298 millió forint állami kampánytámogatást kapnak. 

Káslerék nyomában liheg több olyan kisebb-nagyobb pártalakulat, amelyik szintén összegyűjtötte az országos listaállításhoz szükséges aláírásokat. Igaz, közülük nem mindegyik kapta meg a plusz százmilliókhoz vezető zöld utat.

De kik is a potenciális szerencsések?

Itt van például rögtön a NÉP, azaz a Nemzeti Érdekért Párt, aminek az országos listáján 11 jelölt van. Vagyis lett volna, de végül nem mentek át az NVI szűrőjént. Persze már az országos listaállításhoz rögös út vezetett, amire nemcsak az az élő bizonyíték, hogy korábban a párt lázasan kereste a képviselőjelölteket, hanem az a szívhez szóló bejegyzés is, amit az egyik aktivistájuknak írt egy Laci nevű ismerőse még tavaly év végén a Facebook-oldalukon (szó szerinti idézet):

Kedves Szilvia ! Téged kedvellek , annak ellenére , hogy csokiüzletből egyikünk sem lett milliomos. 12 évig voltam úgy Habsburg Ottó titkára , hogy nem folytam bele a politikába. Úgy gondolom ezt a hátralévő 70 évet már csak kihúzom valahogy anélkül , hogy megfertőződjek a politikával. Ezért is szedem a NeoLife táperő koncentrátumait , amelyek ma a legjobbak a piacon. Boldog Újesztendőt Kívánok Neked és a Katának is pusssz laci 

Pedig ha valakit, Lacit igazán meggyőzhette volna a NÉP, a párt nyolcoldalas (!) programjában ugyanis fehéren-feketén le van írva, hogy „bejelentési kötelezettséggel és a külföldről származó jövedelemnek megfelelő adózással” legálissá teszik a Multi Level Marketinget, ami „százezres nagyságrendben biztosít munkalehetőséget”.

A NÉP programját olvasgatva megállapítottuk, hogy A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt is felköthette volna a gatyáját, mivel rajtuk kívül a NÉP is tutibiztos megoldást kínál a bajbajutott devizahitel-adósoknak. Íme, a tökéletes recept, kár, hogy erre eddig nem gondolt senki:

Teljes körű felülvizsgálat, és olyan jogi megoldás kell, amely megszünteti a hitelesek elszegényedését, és ellehetetlenítését.

Kérdés persze, hogy az ilyen komplex és részletesen kidolgozott programokkal lehet-e a szavazók bizalmába férkőzni, vagy érdemes inkább egy szűkebb ösvényt kitaposni, ahogy tette ezt az egészséges és sportos emberek pártja, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM), amely listáját nyilvántartásba is vették. Ha jól értjük, a SEM szerint egy kis testmozgással könnyen leküzdhető az államadósság, a munkanélküliség, talán még az ukrán válság is:

A Párt célja, hogy kortól függetlenül 1-99 éves korig népszerűsítse a mozgást, a sportot, az egészséges életmódot. Mindenkinek a saját lehetőségein belül segítsen megtalálni, mivel tudja saját boldogsága, boldogulása érdekében erősítenie magát.

Nem kell mindenről tudnunk

Az országos lista várományosai közé került a Magyar Cselekvő Párt (Macsep), bár végül nem sikerült nyilvántartásba kerülniük. Nem tudjuk, hogy ez a párt a rejtőzködő szavazókat akarja-e megnyerni azzal, hogy maga is rejtőzködik, de tény, hogy egyetlen weblapot vagy Facebook-oldalt sem találtunk hozzájuk, fogalmunk sincs, kicsodák lehetnek és mit akarnak, de ha nyilvántartásba vette volna az országos listájukat az NVI, akkor oda is csorognak majd az adóforintok. 

Az MCSP-hez hasonlóan az NVI kaszálta el a gátéri Bálint Gyula vezette Rend, Szabadság, Jólét Pártot is. Ez a szervezet szintén kínosan diszkréten működik, szinte semmit nem tudni róluk, hacsak nem azt, hogy a pártvezér a Szuperinfóban keresett önzetlen aktivistákat. 

És országos listaesélyes lett a Magyar Demokratikus Unió ~ de a listáját nem regisztrálták –, amiről azért már többet tudunk. Például azt, hogy vezetője az az Urbán-Szabó László, aki korábban vállalkozóktól kért pénzt, a vállalkozók pedig szépen berágtak rá. Olyannyira, hogy még nyomozás is indult az ügyben. Urbán az ezredforduló idején több évig körözés alatt állt. 2005 áprilisában Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártja (Létalap) néven alapított szervezetet. Már ekkor is több eljárás indult ellene.

Persze nem csak kamupártok vannak

Az előbbi két pártnál jóval transzparensebb volt (de végül szintén lista nélkül maradt) a Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP), amit még a kétezres évek elején alapított meg Szigeti Sándor. Ő 1956-ban elhagyta az országot, és meg sem állt az Egyesült Államokig, ahol folyamatosan fejlesztette az ismereteit. A honlapján ezt írja magáról:

45 évig élt Amerikában, s onnét kísérte figyelemmel a Magyarországon zajló eseményeket, folyamatosan fejlesztve a különböző államformák működésével kapcsolatos ismereteit.

Az MRPP nem kamupárt, olyannyira nem, hogy nemcsak elnöke és első alelnöke van, de van második, harmadik, sőt negyedik alelnöke is. Ha valamelyik párt teszi a dolgát, akkor azok ők: egyszer már nyomatékosan követelték Orbántól, hogy állítsa vissza a történelmi alkotmányt. Valaki válaszolt is a levelükre, de ők a választ nem fogadták el, nem tudni, hogy most hol tart ez az ügy, de ha tényleg beváltották a fenyegetésüket, akkor utána az Alkotmánybíróságnak is írtak. 

Szigetiék már máskor is odacsaptak az asztalra, még Schmitt Pál volt a köztársasági elnök, amikor például Trianon ügyében mondták meg a magukét az államfőnek és Orbán Viktornak írt levelükben:

Pártunk a leghatározottabban követeli a Trianoni Békediktátum (Szerződés) azonnali hatályon kívül helyezését. A párt felhívja a Magyar kormányt, az EU Elnökségét és Bizottságait az akkor elkövetett törvénytelenségekre, melyeknek részesei  voltak az ANTANT nagyhatalmak, és  az akkori Magyarország bűnös, hazaáruló vezetői.

Normál emberek kellenének ide

Esélyes lett az országos listára a SZAVA, azaz a Szabad Választók Pártja is. Ha összejött volna nekik a lista (nem jött), akkor az is bizonyítást nyert volna, hogy a legegyszerűbb üzenettel is nagyszerű sikereket lehet elérni, a SZAVA ugyanis egyet akar: 

24 éve ugyanazok az arcok ülnek az Országgyűlésben és az Önkormányzatokban. Vérfrissítés kell! NORMÁL EMBEREKET A PARLAMENTBE!

Seres Mária pártja, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) viszont tudott országos listát állítani. Seres volt az, aki 2009-ben több mint 605 ezer aláírást gyűjtött össze, nemrég pedig civil szervezetek és pártok megalakították az SMS-t, ami 106 képviselőjelölttel indulna a mostani választáson. Seres szerint szó sincs arról, hogy a százmilliós állami támogatás miatt indulnának, ha így lenne, akkor nem állítottak volna négy évvel ezelőtt országos listát, pedig akkor összesen csak hat ilyen lista volt.

Seres Mária
Seres Mária
Fotó: Kovács Attila

És persze lett listája Szili Katalin pártjának is. A volt MSZP-s politikusnő, a Szociális Unió elnöke nemrég a Közösség a Társadalmi Igazságosságért néven alapított pártot, a szervezetben egy rakás másik párt és egyesület képviselteti magát, jelöltjeik között – akárcsak Schmuck Andor szocdemjei között – volt MSZP-s képviselő is akad.