Judit
3 °C
7 °C

Simont előzetesbe helyezték

2014.03.12. 11:33

Előzetes letartóztatásba helyezte a Központi Kerületi Bíróság Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt tartja indokoltnak ezt az intézkedést.

Simon valamennyi gyanúsítás vonatkozásában tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el – mondta a volt szocialista politikus védője, Nagy István újságíróknak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán, írja az MTI.

Nagy István elmondta: a közokirat-hamisítást Simon Gábor kifejezetten provokációnak tartja. A védő úgy értékelte: az ügyészségi iratok nem támasztják alá, hogy védence közokirat-hamisítást követett volna el.

A főügyész szerint Simon Gábor egy dél-afrikai ország hamis útlevelét szerezte meg, amely a saját személyi adatait tartalmazta. Ezután megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas – mondta.

Mint azt az Index megírta, a nyomozók felderítették, hogy kapcsolat van Simon Gábor és egy panamai csalás miatt az Interpol által körözött, de máig szabadlábon lévő Welsz Tamás között, utóbbi férfi neve a Sólyom légitársaság körül is felbukkant. Welsz évek óta ismeri Simont és a gyanú szerint ő segédkezett abban, hogy a volt MSZP-s politikus afrikai útlevélhez jusson, de ezen kívül egy magyarországi bankszámla megnyitásában is közreműködött. Welsz lakásában találták meg azt a széfet is, ahol Simon afrikai útlevele és ezen kívül még jelentős készpénz is volt, ami a gyanú szerint szintén a volt politikusé.

A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több százmillió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől, és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?