Nemcsak szél-, porvihar is fenyeget március 15-én

2014.03.13. 11:26

Az OMSZ előrejelzése szerint a nemzeti ünnep délutánján a viharos széllel érkező front néhol akár porviharokkal is járhat, mivel az elmúlt napokban helyenként 10-15 százalék közé csökkent a relatív nedvesség.

Ilyen pedig ritkán fordul elő a Kárpát-medencében. A porvihar főként a tavaszi száraz periódusokban, a zöld vegetáció hiányában fordul elő, amikor a viharossá fokozódó szél felkapja a kiszáradt földekről a port.

A met.hu előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken derült, napos, száraz idő várható, 14-19 fokos nappali hőmérséklettel. Szombaton a déli órákig folytatódik a zavartalan napsütés, 16-20 fok is lehet, majd délután észak felől hidegfront érkezik. Emiatt egyre többfelé várható eső, zápor, az északnyugatira forduló szél megerősödik, majd több helyen viharossá válik, a hőmérséklet pedig gyorsan csökken majd.

Vasárnap délelőtt néhol, délután már többfelé várható eső, zápor, sőt északon a hegyekben hózápor is lehet. A szél erős, viharos lesz, a nappali hőmérséklet 7-11 fok között alakul.