Idus a nagyvárosban

2014.03.14. 21:40
Március 15-én ismét felvirrad a nap, hogy mindenki felfedezze a mélyen benne szunnyadó, szabadságszerető hazafit: a forradalmi hagyományoknak megfelelően egész nap ünnepelhetjük az igaz magyar virtust. Erre a fővárosban is rengeteg alkalom kínálkozik, ezeket próbáljuk számba venni.

Bár sajnos a politikai rendezvények szervezői ezúttal leginkább az egymástól való függetlenségüket fogják demonstrálni, így is ki-ki megtalálhatja a számára legkedvesebb helyszínt. Legfeljebb nem akkor megy oda, amikor azok, akiket elkerülne.

Ezt vajon hogy intézte el Orbán Viktor?

Szombat napközben tavaszias, napos idő lesz, délután viszont megérkezik a vihar.
Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy pontosan mikor, de hogy megjön, az biztosnak látszik. Erős, 50-70 kilométeres széllökések várhatók, esni fog az eső és a hőmérséklet is gyorsan lehűl. A baloldal és a szélsőjobb szimpatizánsai öltözködjenek rétegesen, és vigyenek magukkal esőkabátot!

A szombat kötelező programja a kilencmilliárdért felújított, szombaton megnyíló régi-új Kossuth tér megtekintése. Akit nem érdekel az ünnepélyes zászlófelvonás, Kövér László házelnöktől nem számít kiugró retorikai teljesítményre, és nem kíváncsi Orbán Viktor kormány-, vagy Áder János államfőre se, az

semmiképp ne reggel 9:00-kor

menjen ki, különben épp velük fog összefutni, meg persze a történelmi zászlókkal. "A zászló a nap folyamán a magasban maradva jelzi: történelmünk fontos évfordulójára emlékezünk ezen a napon" - írja az ünnepség hivatalos oldala, és ezt mi sem mondhattuk volna frappánsabban.

A zászlófelvonás után,

9.40-kor a Nemzeti Lovas Díszegység

vezetésével lehet átsétálni a Nemzeti Múzeumhoz. Az útvonal: Kossuth Lajos tér – Vértanúk tere – Báthory utca - Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Astoria – Múzeum körút. Aki nem akar vonulni, az lehetőleg nagy ívben kerülje el Belvárost, mert az utakat lezárják.

Közben könnyen összetalálkozhatnak az LMP kerékpáros ünneplőivel, akik

9:00-kor a Pilvaxban

kezdenek, majd a forradalom hagyományos helyszíneit látogatják végig.

Március 15-én kötelező a kiskörúti Múzeumkert felkeresése is. A klasszicista múzeumépület, a lépcső, a platánok és vadgesztenyefák - nélkülük nincs ünnep. Ha nem érdekli Orbán Viktor minden bizonnyal forradalmi hangulatú beszéde, akkor

ne 10:30-11:30 közé időzítse

a látogatását. Ellenkező esetben Antal Tímea, Kátai Zoltán, Keresztes Ildikó, Sipos Imre, Szente Vajk, Szvorák Katalin, Tolcsvay László és Varga Miklós fogják szórakoztatni, valamint a Magyar Állami Népi Együttes és az MR Gyermekkórusa (felvételről).

A megrögzött masírozók innen a hagyományőrző lovasok nyomában a budai Várba indulhatnak, hogy az állami rendezvényként szervezett családi programokon vegyenek részt. Az útvonal: Múzeum körút–Astoria–Szabad sajtó út–Március 15. tér–pesti alsó rakpart–Eötvös tér–Széchenyi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér–Hunyadi János út–Dísz tér.

Miután a menet elvonult, a várost ismét birtokukba vehetik az ünneplő polgárok. Egészen

14:00-ig, amikor a Magyar Liberális Párt,

leánykori nevén Fodor Gábor kezd ünnepi koszorúzásba a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál. A beszédet Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke tartja. Dolguk végeztével az ünneplő tömegek átsétálnak a közeli Szabad Sajtó útra, ahol 

15:00-kor kezdődik a baloldali pártszövetség

(MSZP, Együtt, DK, DK, PM és az MLP) közös demonstrációja, Gyurcsány Ferenccel, Szabó Tímeával, Fodor Gáborral, Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával.

A baloldallal párhuzamosan a politikai spektrum túlszéléről a Jobbik is ünnepi megemlékezést tart,

15:00-kor, a Deák téren. A nemzeti radikálisok

főszónoka Vona Gábor lesz, odafelé elengednek 1848 héliumos lufit, majd a Lord zenekar ad koncertet.

A nap méltó

befejezéseként 17:00-kor Tarlós

István főpolgármester tart ünnepi beszédet a Bem szobornál, a budai Bem téren.