1500 NFÜ-s kerülhet utcára

2014.03.18. 08:30

A Népszabadság úgy tudja, hogy nagyjából 1500, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél dolgozó szakember kerülhet utcára azt követően, hogy az NFÜ feladatait a minisztériumok veszik át.

Az új felállás április 15-től működik majd, de a lap úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban már sok NFÜ-s dolgozóval közölték, hogy nincs szükség a munkájukra. De vannak olyanok is, akik maguk mondtak nemet, mivel a drasztikus fizetéscsökkentést nem akarták elfogadni. A lap az érintett dolgozóktól úgy értesült, hogy a több mint kétezer dolgozó 85 százalékára nem lesz szükség.

A Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Kommunikációért Felelős Helyettes Államtitkársága a Népszabadságnak azt mondta, hogy az átalakítással kapcsolatos ütemtervek március 15-ig elkészültek, azokkal összhangban a közeljövőben újabb szabályozási intézkedések várhatóak. Ezután tudják megválaszolni, hogy a több mint kétezer szakemberből hol hányra lesz szükség.

Nemrégiben jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint az uniós pályázatok kezelésével kapcsolatos, jelenleg közreműködő szervezetek útján ellátott feladatokat a szakminisztériumoknak kell ellátniuk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kapja meg a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. munkáját. A KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. és a NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. munkatársai a Nemzeti Fejlesztési minisztériumhoz kerülnek. Az ESZA Társadalmi Szolgáltató kft. feladatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el.

A 2014-2020 közötti időszak pályázati úton felhasználható vidékfejlesztési forrásainak kezelése az a Miniszterelnökséghez kerül, a közreműködő szervezeti feladatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el.