Csuklyát húztak két ártatlan fejére, fizethet a TEK

2014.03.20. 11:41

A Győri Ítélőtábla jogerős ítélete szerint 750 ezres forintos kártérítést kell fizetnie az ORFK-nak és a TEK-nek azért, mert két ártatlan embert megbilincseltek Győrben a nyílt utcán, és fejükre csuklyát húztak - olvasható a Kisalfold.hu-n.

A rendőrség nyomozást folytatott egy csoportos rablás ügyében, és a megfigyelt helyen egy olyan férfi jött közeli hozzátartozójával, akinek fizikai adottságai hasonlítottak az erőszakos rablóéra. Az intézkedéssel megbízott terrorelhárítók megbilincselték a két embert, fejükre csuklyát húztak, és földre szorították őket a nyílt utcán.

Miután a magát igazoló hozzátartozó nem szerepelt a körözötti listán, szabadon engedték, a rablónak nézett férfi azonban csak a lakásán tudott igazolványt mutatni. Ennek ellenére bevitték a kapitányságra és négy óra elteltével engedték el.

A két férfi beperelte a rendőrséget a TEK-et, mivel horzsolások voltak a testükön, valamint a nyílt utcán alázták meg őket. A meghurcolt felperes egymilliót, társa félmilliót követelt.

Elsőfokon a Tatabányai Törvényszék félmillió-félmillió forintos kártérítést állapított meg, de a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla 750-750 ezer forintos kártérítésre ítélte az ORFK-t és a TEK-et. A Havasiné Orbán Mária vezette tanács szerint az egész eljárás jogszerűtlen volt, lévén hogy ártatlan emberekkel szemben történt.