Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbán elmondta, miért akar újra kétharmadot

2014.03.21. 06:06
Szerinte a kétharmad az ország legfontosabb versenyelőnye.

Orbán Viktor interjút adott a Napi Gazdaságnak. Arról beszélt, hogy szerinte a kétharmad Magyarország legfontosabb versenyelőnye, és azt kérik a választóktól, tegyék lehetővé, hogy a kormány folytathassa a megkezdett munkát. 

Orbán Viktor ezalatt a fotó alatt jelentette be a Fidesz kétszavas programját Facebookon
Orbán Viktor ezalatt a fotó alatt jelentette be a Fidesz kétszavas programját Facebookon
Fotó: Miniszterelnökség / Facebook

"Kellő szerénységgel, mégis büszkén mondhatjuk, hogy lábra állítottuk Magyarországot" - így értékelte az elmúlt ciklust a kormányfő. Orbán szerint az elmúlt négy évben "iszonyatos erőket mozgósítottunk, hogy ismét a magunk urai lehessünk", és mára ez sikerült. Úgy látja, hogy az eredményeket az Európai Unió is elismeri, a legutóbbi országjelentés alapján az ország az államadósság, a költségvetési hiány, az export tekintetében a jól teljesítők közé tartozik. 

Nemcsak arról van szó, hogy egyetlen év adata alapján kivergődtünk a túlzottdeficit-eljárásból és a megfenyíthetőség állapotát elkerültük, hanem arról, hogy a következő éveket is rendben valónak látják.

A gazdasági válságra is kitért. Szerinte Magyarország végig azon az állásponton volt, hogy a válság nem konjunkturális, hanem szerkezeti típusú, amire válaszul új szerkezetű gazdaság kiépítésére kell törekedni. Példaként az ország újraiparosítását említette, amelynek eddigi eredményei alapján reális célkitűzésnek látja, hogy a 2018-as ciklus végére Magyarország legyen Európa legiparosodottabb országa.

 Gazdasági szerkezetben és gazdasági stratégiában gondolkodunk, amelynek lényeges eleme a magyar források magyar gazdaságon belül tartása, másképpen közelítünk a világgazdaság nagy szereplőihez is.

Azt mondta, szakítottak a korábbi magyar külgazdasági doktrínával, amely azt kereste "hova kell lecsatlakoznunk", és ehelyett úgy alakítják a külgazdasági kapcsolatokat, hogy a világgazdaság minden jelentős szereplője Magyarország sikerességében legyen érdekelt. 

Szerinte ez egy nemzeti megközelítés:

Ugyan szokás azt mondani, hogy a globalizált gazdaságban a nemzeti érdek nem fontos és más szempontok megelőzik, de ezt senki nem gondolja komolyan

Szerinte az az ország, amely nem saját, jól felfogott érdekei mentén politizál, önmaga fennmaradását kérdőjelezi meg. 

 A Fidesz következő négy évre szóló programja a kormányfő szerint egy szóban összefoglalható "folytatjuk". Mint mondta, azt kérik, a választóktól, tegyék lehetővé, hogy folytassák, amit eddig csináltak, mert végig akarják vinni azt, amit elkezdtek. "Egyébként pedig miről is beszélünk? Mindenki megtapasztalta, hogy milyen, ha az egyik vagy a másik oldal kormányoz. A szavak helyett a tettek beszélnek" - mondta a miniszterelnök. 

Az új gazdasági modell elemeit firtató kérdésre egyebek mellett elmondta: az államadósság finanszírozásába nagyobb arányban kell hazai forrásokat bevonni, végig kell vinni az iparosítást, megváltoztatni a bankszektor tulajdoni viszonyait, mert az ország nem állhat úgy a saját lábán, ha a bankrendszere 50 százaléka nincs nemzeti kézben. A mezőgazdaságban a kis- és középbirtokok arányának 80 százalékra emelését sorolta a legfontosabb elemek közé. Ugyancsak kiemelte az innovációs központok kiépítését, a munkát terhelő adók csökkentését, a gazdaságban a demográfiai szempontok érvényesítését, a teljes foglalkoztatottság irányába való elmozdulást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?