Kényszerítés miatt nyomoznak egy püspök ellen

2014.03.22. 13:25

Kirúgták és még a szolgálati lakásából is kitették azt az egyházi alkalmazottat a szeged-csanádi egyházmegye vezetői, akiről azt feltételezték, hogy csalás gyanújával feljelentette őket a rendőrségen. Az ügyészség most Kis-Rigó László megyés püspök és Kovács József püspöki helynök ellen indított nyomozást kényszerítés miatt, írja a Nol.

A NAV hónapokon át nyomozott a szeged-csanádi egyházmegyében költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozást végül januárban lezárták. A Nol  úgy tudja, hogy amikor a nyomozás elindult, az egyházmegye elkezdte keresni a lehetséges feljelentőket. Kovács József püspöki helynök személyesen foglalta le Maronka Lajos gádorosi diakónus számítógépét, amelyben a szivárogtatásra utaló nyomokat keresett a férfi levelei és személyes adatai között. 

Maronkát a személyes dolgainak átkutatása mellett megfenyegették azzal is, hogy kirúgják, ha szorgalmazza a gazdasági bűncselekmények felderítését. Ezt végül meg is tették, de a rendőrség mégis úgy véli, hogy a fenyegetés nem valósult meg.