Simon Gábor mandátumát Keller László kaphatja meg egy hónapra, pedig már nem is MSZP-s

2014.03.24. 17:42
Az MSZP elnökhelyettesének listás mandátumáról az MSZP dönthetett volna, de ők inkább nem akartak. Kapóra jött nekik, hogy Simon után Keller jön a listán, aki a pártból már kilépett. Munka nélkül kaphat egyhavi fizetést, de még ez sem biztos.

Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettesének lemondása után a megüresedett országos listás mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Keller Lászlónak adja ki, írta az MTI.

Az MSZP volt elnökhelyettese a bankszámlaügyét követően február közepén mondott le képviselői mandátumáról. A választási eljárási törvény szerint akkor, ha az országos listán megválasztott képviselő "kiesik", a helyére a jelölőszervezet - ebben az esetben a Magyar Szocialista Párt - 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet az NVB-nél. Ez a jelölt olyan lehet, aki szerepelt a párt országos listáján 2010-ben.

Az MSZP azonban nem jelezte az NVB-nek a 30 napos határidőn belül, hogy kinek kéri a megüresedett mandátumot, ezért a testület a pártlistán soron következő politikusnak adja ki a mandátumot. Keller László azonban  2013-ban kilépett az MSZP-ből, az idei országgyűlési választáson függetlenként indul a Pest megyei 2-es számú, Budakeszi központú választókerületben.

Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke az Indexnek azt mondta, ú gy gondolták, a közvéleményt joggal irritálná, ha a párt valamelyik politikusa az utolsó egy hónapra egy már nem működő parlamentben mandátumot szerezne. Ráadásul felmerülhetne a gyanú, hogy ezért munka nélkül még fizetéshez is jutna. A párt ezért inkább nem is jelölt senkit a mandátumra. Így fordulhatott elő az, hogy a 2010-es országos listán Simon után következő jelöltet kellett az NVB-nek felkérni.

Az MSZP-nek tehát még jól is jön, hogy Keller már nem párttag. A  mandátum betöltése azonban nem automatikus, Keller Lászlónak azt el is kell fogadnia. Eskütételre valószínűleg így sem kerül majd sor. Tehát ebben az eddig példátlan esetben még az sem biztos, hogy jár-e erre az utolsó hétre fizetés, ugyanis valaki az eskütételt követően lesz hivatalosan is képviselő.