Önkormányzati képviselők családtagjai dolgoztak a diákmunkaprogramban

2014.03.25. 15:58

Az ombudsman és egyik helyettese szerint az állami diákmunka-pályázatok feltételeinek kidolgozatlansága és a pályázattal kapcsolatos tájékoztatás hiányosságai visszaélésre is alkalmat adó körülményeket teremtettek - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

Székely László, az alapvető jogok biztosa és Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes közös jelentésének kivonatában azt írták: a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkársága nyáron ajánlotta fel a helyi önkormányzatoknak, hogy az állam támogatást ad a diákok foglalkoztatására a nyári szünidőben.

A Nyári diákmunka elősegítése nevű programmal kapcsolatban több panasz is érkezett a biztosi hivatalhoz. Az ombudsman és helyettese ezek nyomán megállapította: volt olyan település, ahol a programban szinte kizárólag az önkormányzati képviselők, köztisztviselők hozzátartozóit alkalmazták. Ennek alapján felmerült a gyanú, hogy ezek az önkormányzatok megsértették az egyenlő bánásmód követelményét, valamint nemzetiségi származás alapján diszkriminálták a diákokat.

A konkrét panaszok kivizsgálását követően megállapították, hogy a pályáztatási feltételek kidolgozatlansága, a célcsoportok pontos meghatározásának hiánya, a tájékoztatási rendszer alapvető hiányosságai tisztázatlan, visszaélésre is alkalmat adó körülményeket teremtettek. Így sérültek a jogbiztonsághoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapjogok, valamint az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség követelményének érvényesülése sem volt minden esetben egyértelműen biztosítva.

Az ombudsman és helyettese ezért felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy intézkedjen a hasonló programok, támogatási és pályáztatási rendszerek céljainak, tartalmának, feltételeinek, a végrehajtás menetének, illetve ezek ellenőrzésének pontos és szakszerű kidolgozásáról.