Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

13 Semjén mondat, amiért érdemes lakossági fórumra menni

2014.03.26. 22:00
 1. Mintegy 610 ezer honosítási kérelem érkezett ebben a ciklusban.
 2. A kérelmezők közül mintegy 560 ezren tették már le az állampolgársági esküt.
 3. Nem valósultak meg azok a korábbi szakértői előrejelzések, amelyek szerint maximum 200-250 ezer honosítást tud befogadni az államigazgatási rendszer. 
 4. A teljes jogú magyar állampolgárság teljes jogú uniós állampolgárságot is jelent, az állampolgárságtól ugyanakkor elválaszthatatlan a szavazati jog is.
 5. Az 560 ezer állampolgárságot letett magyar közül több mint 195 ezren regisztráltak a magyar országgyűlési választásokon történő részvételre.
 6. Ez nagyon komoly szám, ha azt is megvizsgálják, hogy 115 ezer körül van a 18 év alatti, szavazati joggal nem rendelkező külhoni magyar. 
 7. Emellett több mint 80 ezer olyan honosított ember van, aki már rendelkezik magyarországi lakhellyel, így ezért őket már nem kell regisztrálni.
 8. Ez körülbelül 200 ezer ember, vagyis a fennmaradó nagyjából 350 ezer honosított többsége már regisztrált.
 9. Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarságért. Mint mondta, az alkotmányban is rögzített passzus értelmében a külhoni nemzetrésznek kell megmondani azt, hogy mi szükséges a megmaradásukhoz, és az állam az általuk kidolgozott autonómiakoncepció mögé áll.
 10.   Ez azt jelenti, hogy a tömbmagyarság egy területi, a szórványmagyarság pedig egy kulturális autonómiát szeretne elérn.
 11.   A magyarság soha nem kért és nem követelt olyat, ami nem lenne általánosan elfogadott az Európai Unióban. 
 12.   Nem vagyunk alábbvalóak egyetlen más népnél vagy nemzetnél sem, ha másoknak lehet, nekünk is lehet, ha másoknak szabad, akkor nekünk is az.
 13.   Ha nem így lenne, azt fogadnánk el, hogy másodrangú emberek vagyunk, nemzeti érdekeinket azonban nem rendelhetjük alá más országok belpolitikája és érdekei alá.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével közösen tartott szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton lakossági fórumot, amiről az MTI tudósított.