Hazakerültek az 1600 éves Seuso-kincsek

2014.03.26. 13:35

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor szerdán, hogy a hétvégén hazakerült az általa a „magyarok családi ezüstjének” nevezett  Seuso-kincs nevű római-kori ezüst leletegyüttes. A miniszterelnök által "több mint regényesnek" nevezett tranzakció 15 millió euróba került.

Orbán: Visszavásároltuk a családi ezüstöt

A tulajdonossal folytatott tárgyalásoknak és a kincs Magyarországra kerülésének részleteiről hamarosan további tájékoztatást nyújt majd Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A Seuso-kincsről bővebben itt olvashat, a legfontosabb részletek:

  • A Seuso-kincs egy római leletegyüttes, ami a kutatók szerint az időszámításunk szerinti IV. század második feléből származik. A 15, rendkívül mívesen megmunkált, zömében aranyozott díszítésű ezüstedény együttese az egyik legjelentősebb késő-ókori műkincsnek számít.
  • Az eredeti tulajdonosa egy valószínűleg germán származású gazdag római arisztokrata, Seuso volt, aki a császártól kaphatta a tárgyakat nászajándékba. A nevét a legbecsesebb műtárgy, a kilenc kilogrammos Seuso-tál állatos jeleneteket tartalmazó medalionjának köriratában is feltüntették. Ugyanitt látható egy, a Balatonra emlékeztető formájú minta is, rajta a tó latin nevével: Pelso.
  • Seusónak volt egy palotája a Balaton környékén – feltehetően ugyanaz az épület, aminek a romjait Szabadbattyán határában 1993-ban megtalálták és feltárták, és ahol a régészek egy, a Seuso-kincshez illeszkedő állványt találtak.
  • A kincs eredetéről ennek ellenére nem lehet biztosat tudni, Magyarország mellett Libanon és Horvátország is magának követelte. A magyar álláspont szerint a kincset Magyarország területén találták meg az 1970-es években, az a magyar állam tulajdonát képezi, jogtalanul szállították külföldre.
  • A 1975-ben vagy 1976-ban egy Sümegh József nevű férfiről azt beszélték Polgárdiban, hogy hatalmas színezüst kancsókat, tálakat talált. Sümegh holttestét 1980-ban a család pincéjében találták meg felakasztva, közel a Nemzetiben őrzött állvány lelőhelyéhez. A nyomozás szerint öngyilkos lett.
  • A kincset utolsó ismert tulajdonosai többször is megpróbálták értékesíteni, de a bizonytalan jogi helyzet miatt ez a nyílt műtárgypiacon nem volt lehetséges.

A Seuso-kincsről utoljára 2012 augusztusában lehetett hallani, amikor az Aranymúzeum tulajdonosa, Zelnik István bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a műkincsek hazahozataláról. Az ügyből végül semmi nem lett.

A sajtótájékoztató sajtóanyaga szerint a kincsek visszaszerzését célzó tárgyalások több mint egy éve kezdődtek, ezeken magyar részről Lázár János és Baán László vett részt. A Seuso-kincset a Terrorelhárítási Központ hozta Magyarországra. Egyelőre nem tudni, hogy a példátlan műkincs hazahozatalának időpontja és a kampányhajrá egybeesése véletlen, vagy tervezett volt-e.

A kincset három hónapon keresztül ingyen lehet majd megtekinteni a Parlamentben, először március 29-én, szombaton. A kincs 2018-tól az új múzeumi negyedbe kerül majd.