Kóka János Orbánnal utazott Szaúd-Arábiába

2014.03.26. 08:00
Kóka Jánost a rijádi repülőtéren értük utol. Az SZDSZ egykori elnöke épp befejezte üzleti tárgyalásait Szaúd-Arábiában, ahova az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti delegáció tagjaként utazott. Kóka annak a mobilfizetési szoftverekkel foglalkozó Cellum-csoportnak keresett új piacot, amelyben érdekeltsége van Gyurcsány Ferencnek. Sőt, Oszkó Péternek is.

Szaúd-Arábiában lobbizott a Cellum-csoportnak Kóka János. Az SZDSZ egykori elnöke, a Gyurcsány-kormány egykori gazdasági minisztere Orbán Viktorral együtt érkezett az országba.

A miniszterelnök kétnapos látogatást tett Szaúd-Arábiában, 120 fős üzleti küldöttség is elkísérte.

Ideális piac

Kóka János az Index kérdésére azt mondta:

„nem Orbán Viktor szűkebb stábjával érkeztem Rijádba, de minden politikai széljárástól függetlenül természetesen hiteles hátteret ad a miniszterelnök jelenléte”.

Ezért „tudatosan” Orbán Viktor látogatására időzítette saját útját – mondta Kóka, aki így került be a 120 fős delegációba.

A volt SZDSZ-es 2011 óta a Cellum vezérigazgatója. A cég honlapja szerint átfogó mobilfizetési megoldásokat kínál partnereinek, többek között bankoknak, mobiltelefon-szolgáltatóknak, kereskedőknek, webáruházaknak, közlekedési vállalatoknak, közműcégeknek és állami szereplőknek. Kóka szerint a magyar fejlesztésű szoftver az egyik legígéretesebb termék, amellyel magyar cég megjelenhet a külföldön, Szaúd-Arábia pedig az óriási mobilpenetráció és a nagy belső távolságok miatt ideális piac lehet.

Közös cég Gyurcsánnyal

A cég Európában már terjeszkedni kezdett. 2012 elején jelentették be, hogy Bulgáriában is létrehoztak egy leányvállalatot, amely 38 százalékban a Kóka János tulajdonában lévő Cellum, 12 százalékban pedig a Gyurcsány Ferenc birtokolta Altus tulajdonában van.

Korábbi lapinformációk szerint a 2010-es kormányváltás után a Cellum vezetői közé kerültek Kóka János korábbi politikus kollégái: Garamhegyi Ábel, a gazdasági minisztérium egykori államtitkára és Kaderják Dániel, az SZDSZ külügyi kabinetjének volt tagja is. Garamhegyi azóta elhagyta a céget, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter viszont 2011-ben 400 millió forintot fektetett a cégbe, és ezzel igazgatósági tagsághoz jutott a vállalat központi egységében.

Diplomata-útlevél

Kóka kérdésünkre elmondta, szaúdi útjára diplomata-útlevéllel utazott. A volt miniszter szerint ez az okmány kifejezetten hasznos azoknak az üzletembereknek, akik gyakran utaznak olyan országokba, ahol nagyon nehézkes és hosszadalmas a vízum beszerzése. A diplomata-útlevéllel sokkal egyszerűbb az ügyintézés, mert segítségével számos, egyébként problémás országba vízum nélkül lehet beutazni.