Welsznek az őszödi beszédhez is köze volt?

2014.03.27. 09:21

Lassan a magyar Forest Gump képe rajzolódik ki Welsz Tamásról, aki a Népszabadság információi szerint hangmérnökként dolgozott abban a csapatban, amelyik Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszédét rögzítette. Ez azért is érdekes, mert ugyancsak a Népszabadság ír arról, hogy Welsznek több milliárdos vagyona volt és a Nemzetbiztonsági Hivatal is többször "feldolgozta". A titkosszolgálatok látókörébe azután került, hogy túl jó kapcsolatba került egy magas beosztásban dolgozó APEH-vezetővel.

Az akkori titkosszolgálat szerint ők ketten vagyonosodási vizsgálatok „sikeres átvészeléséhez” és más adóelkerülésekhez nyújtottak volna segítséget, ám később az APEH és a gyanúba keveredett vezető útjai "csendben elváltak" – írja a lap, hozzátéve: a Welsszel közös ügyekben nem indult sem adóügyi, sem büntetőeljárás.

Két évvel később a Külügyminisztérium „jelentette fel” az NBH-nál, miután többen jelezték a tárca illetékeseinek, hogy a magát bissau-guineai diplomatának kiadó Welsz 30-50 ezer euróért afrikai útleveleket és állampolgárságot árul. Az NBH kezdeményezésére az APEH akkor vagyonosodási vizsgálatot indított ellene, ami több mint kétmilliárd forint illegális jövedelmet tárt fel.

Az adóhatóság akkor különböző jogcímeken összesen mintegy kétmilliárd forint befizetésére kötelezte Welszt, ám a Népszabadság szerint ekkor egy "abban az időben már nyugdíjas volt titkosszolgálati vezető valakinek odaszólt az APEH-nél", ahol "hirtelen rájöttek", hogy adminisztrációs hibákat követtek el, és összesen egymilliárd forinttal csökkentették a Welszre kiszabott bírságot és egyéb fizetendőket.

Az Index arról már korábban írt, hogy Welsz Tamás jó ismeretségben volt Papp Alberttel, aki egy időben az APEH egyik igazgatója volt. Papp ugyanakkor lapunknak tagadta, hogy bármilyen adóügyben segítette volna Welszt. Papp személye azért volt érdekes, mert ő vezeti azt a budai zártkörű klubot, ahová több politikus mellett Welsz is bejáratos volt.