A magyar szálló por miatt aggódik Brüsszel

2014.03.28. 13:56

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy csökkentse a szálló port koncentrációját a szennyezett levegőjű városokban, közölte a testület pénteken Brüsszelben. Az Európai Bizottság aggasztónak tartja, hogy Magyarország nem biztosít védelmet a polgárok számára a szakmai körökben PM10-ként emlegetett szálló por okozta szennyezettség ellen.

Ezeknek az apró részecskék a közlekedésből és a kéményekből kerülhet a levegőbe. A PM10 asztmát, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat. Az uniós jogszabályok előírják, hogy mennyi lehet a por maximális értéke, ennek nem felelt meg a levegő Budapesten, Miskolcon, Pécsen és más városokban sem.

A bizottság felszólította Magyarországot, hogy hozzon „előretekintő, gyors és hatékony” intézkedéseket, korlátozza a lehető legrövidebb időre a „meg nem felelési időszakot”.

Ezt az indokolással ellátott véleményt tavaly februárban egy Budapestre küldött felszólító levél előzte meg. Amennyiben a mostani, nyomatékosított felszólítás nyomán Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az Európai Bizottság az unió luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti az ügyet, írja az MTI.