Árpád
-2 °C
4 °C

Martonyi már nem akar miniszter lenni

2014.03.30. 17:05
Martonyi János, aki éppen az országgyűlési választás előtt, szombaton tölti be a 70. életévét, a jelek szerint beleunt a külügyminiszteri poszt sorsa körüli bizonytalanságba, és Fidesz győzelem esetén sem akar ismét kormánytag lenni.

Az Index kormányzati körökből származó információi szerint Martonyi János eldöntötte: akkor sem vállalja a külügyminiszterséget, ha a választás után Orbán Viktor ismét felkéri.

A miniszterelnök eddig nem nyilatkozott a külügyet érintő személyi kérdésekről, pedig az utóbbi hetekben-hónapokban a tárca sorsáról számos ellentmondó információ látott már napvilágot.

Lehetséges külügyminiszterként emlegetik Navracsics Tibort, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eddigi vezetőjét, aki a magyar EU-biztosi poszt várományosaként is szóba jött. Szijjártó Péter neve is felmerült a találgatások között. Szijjártó a ciklust Orbán személyes szóvivőjeként kezdte, de 2012-től hivatalosan is átvett egy területet a tárcától, amikor külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár lett.

Bár az elmúlt négy év teljesítménye alapján Martonyi is számított arra, hogy Orbán a következő kormányába is meghívja, a bizonytalanság miatt forrásaink szerint a napokban a visszavonulás mellett döntött.

Martonyiról egyébként már 2010-ben is azt mondták, hogy az akkor esedékes magyar uniós elnökség miatt és csak két évre vállalta a tárcavezetést. A kormány legidősebb tagjaként azonban végül kitöltötte a négy éves időszakot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?