Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kövérék leszedették a Néprajzi Múzeum molinóját

2014.03.31. 18:17
Nem tetszett a házelnöknek és a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságnak a Néprajzi Múzeum „új ruhája”, ezért leszedették az épület homlokzatára kihelyezett kiállításreklámot.

A Néprajzi Múzeum március elején sajtóközleményben jelentette, hogy mint intézmény stílusváltásra készül, és az új stílust új arculati elemekkel is igyekszik megmutatni. A múzeum négy fontos szót kiemelő vörös drapériával borította az épület oszlopait, és többek között egy velocipéden ülő hipszterlány, valamint egy ücsörgő drótostót képeivel díszített molinókat helyezett ki a homlokzatra, hogy – dívány.hu cikke szerint – a Kossuth tér szürkeségében ne legyen összekeverhető egy kormányhivatallal.

A vörös szín azonban nem jött be.

A Kövér László elnökletével Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság a reklám színvilága, stílusa nem illik a „Kiemelt Nemzeti Emlékhely”, azaz a Kossuth tér egységes arculatához, és a környezet történelmi műemléki megjelenéséhez. A bizottság ezért március 19-én hozott határozatában megtiltotta a múzeum számára a molinók kihelyezését.

A Néprajzi Múzeum a múlt héten kapta meg a határozatot, hétfőn pedig már le is csupaszították az épületet.

Kemecsi Lajos főigazgató az Index kérdésére azt mondta: a múzeum nem tehetett mást, a Kossuth tér arculati ügyeiben fellebbezés nélküli határozatokkal dönthet a bizottság. Ennek ellenére megkeresték a bizottságot, hogy a jövőt illetően megpróbáljanak egy mindkét fél számára elfogadható együttműködést kialakítani.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság januárban kezdte meg működését. Kövér László mellett Halász János, államtitkár, Such György, Szakály Sándor és Wachsler Tamás a tagjai.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?